Vejce jsou oblíbeným jídlem snad po celém světě. Hodí se na snídani i k večeři. Někdo varuje před jejich přílišnou konzumací, jiný je naopak vychvaluje.
Důležitou součástí našeho jídelníčku je vejce. Neobejde se bez něho řada chutných slaných i sladkých receptů. V minulosti se často hovořilo o škodlivosti větší konzumace vajec vzhledem k riziku vzniku vyšší hladiny cholesterolu v krvi. Tento názor je již však překonán. Rodinný lékař MUDr. Rajiv Dua se zabývá léčbou obezity, metabolickým syndromem, a také výživou. Jak vejce prospívají vašemu zdraví?
Co všechno vejce obsahuje
Jsou to především bílkoviny v bílku a žloutku, na které je vejce bohaté. Tuky se nacházejí jen ve žloutku, minerální látky jen ve skořápce. Z vitamínů je to zejména vitamín D, E, B6, B12, thiamin, riboflavin, niacin a stopy karotenů. Pro příznivé účinky na lidské zdraví stačí denně konzumovat 2 až 3 vejce.
Pro posílení organismu
Jedno středně velké slepičí vejce obsahuje asi 6 g bílkovin. To je zárukou více energie i více možné aktivity. Je však vhodné vejce doplnit jídlem s obsahem vitamínu C, na které je chudé. Pro zdravou snídani si volte celozrnný chléb s nízkým glykemickým indexem, vejce a k tomu ovocný džus pro doplnění vitamínu C.
Pravidelná konzumace vajec a živiny
Díky obsahu zdraví prospěšných živin je pravidelná konzumace vajec pro lidský organismus poměrně důležitá. Jde zejména o doplnění vitamínu A, E, B12 a folátu, jinak označovaného také jako kyselina listová. Ta příznivě ovlivňuje vývoj nervové soustavy, má pozitivní vliv i na srdce a ostatní orgány.
Stabilizace hladiny cholesterolu
V jednom vaječném žloutku je až 210 mg cholesterolu. Jeho negativní účinek ale minimalizuje i současná přítomnost lecitinu, který se aktivně účastní anabolické výměn lipidů i katabolické výměny tuků. Lecitin je také podstatný pro tvorbu biomembrán. Existují potraviny s vysoký obsahem tuku a nasycených mastných kyselin, jako je například vepřový bůček, jehož konzumace je daleko horší. Vaječný žloutek si tedy směle můžete dopřát.
Hubnutí a zlepšení mozkových funkcí
Dá se říct, že toast s vejcem má až o 50 procent vyšší index sytosti než jakákoliv jiná snídaně. Pro začátek dne u lidí, kteří chtějí zhubnout, se proto nabízí jako vhodný pokrm. Protože vejce obsahují cholin, mají příznivý vliv na činnost mozku a zlepšení paměti. Důležitý je zejména pro těhotné ženy.
Ostřejší zrak a snížení rizika šedého zákalu
Ve vejcích najdeme lutein a karotenoidní vitamíny, jež mají příznivý vliv na zrak, chrání oči před slunečním zářením i rizikem vzniku katarakty neboli šedého zákalu. Rozhodně stojí za to si vejce i z tohoto důvodu pravidelně dopřávat, klidně i každý den.
Lepší stav kostí, vlasů a nehtů
Protože vejce obsahují i vitamín D, přispívají ke zdravým kostem a lepší kvalitě vlasů a nehtů. Mohou zároveň i snížit příznaky osteoporózy, tedy řidnutí kostí. Díky síře, aminokyselinám a vitamínům, jež ve vejcích jsou, dochází ke zkvalitnění vlasů a nehtů.
Jak často konzumujete vejce vy?