5 příznaků nedostatku živin, které odhalíte pohledem do zrcadla. Jejich doplnění vyřeší řadu kožních problémů

Správné množství vitamínů a živin zaručí, že organismus nebude strádat. Spousta lidí však trpí jejich nedostatkem, přitom stačí, když sáhnete po těch správných potravinách.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Hektický životní styl komplikuje mnoha lidem zdravé a vyvážené stravování, včetně přísunu dostatečného množství vitamínů. Ty jsou přitom naprosto klíčové pro správné fungování organismu. Pokud vitamíny tělu chybějí, dříve nebo později se to projeví. Může jít o nenápadné příznaky, jako je únava nebo oslabená imunita. V tom horším případě se podle expertky na výživu a dermatologii MD Jenny J. Kim, Ph.D. nedostatek vitamínů může stát příčinou propuknutí závažných onemocnění.

Dbejte na varovné signály organismu

Nejde přitom o banální problém. Například vitamín C je jedním z nejdůležitějších antioxidantů, který posiluje imunitu a chrání před infekcemi. Vitamín A zase pomáhá k rychlejšímu hojení ran, podporuje imunitu a vitamín D zabraňuje vypadávání vlasů, depresi či onemocnění kůže. Studie prokazují, že nedostatkem vitamínů A a D trpí miliarda lidí na světě. Existují varovné signály, které prozrazují, že tělo nemá dostatek vitamínů a minerálů.

1) Bledé rty

Jakmile při pohledu do zrcadla zjistíte, že vaše rty jsou bledé, pravděpodobně trpíte nedostatkem železa. Tělu ho můžete dodat jednoduchým způsobem. Stačí, když do svého jídelníčku zařadíte víc špenátu a jiné zelené listové zeleniny, řasy spiruliny, čočky. Mlsejte hořkou čokoládu a také rozinky sultánky. Nejbohatším zdrojem železa je červené maso.

2) Opuchlé oči

Pokud máte opuchlé oči, nemusí to vždy být důsledek alergie nebo nedostatku spánku. Mohou také signalizovat, že váš organismus touží po jódu. Obsahují ho třeba ryby, mořské plody a řasy, sůl, mléko, zelenina a ovoce, čokoláda i vejce. Jód z endokrinního systému odstraňuje hormonálně aktivní látky, jako je fluorid, chlor a brom a zlepšuje funkci štítné žlázy.

iZdroj fotografie: Depositphotos

3) Suché vlasy

Lámavé, slabé a suché vlasy mohou signalizovat nedostatek vitamínu B7, neboli biotinu. V organismu slouží k látkové výměně tuků, cukrů, bílkovin a ovlivňuje metabolismus. Jeho nedostatek se projevuje suchou šedou pletí, vyrážkou v obličeji nebo nedostatkem energie. Doplníte ho, když budete jíst vaječné žloutky, kvasnice, zelený hrášek, houby, luštěniny, ořechy a slunečnicová semínka.

4) Bledá pleť

Příliš bledá pleť může naznačovat, že trpíte nedostatkem vitamínu B12. Ten je pro organismus důležitý, protože se podílí na tvorbě červených krvinek, na funkci imunitního systému i nervové soustavy. Pokud ho máte málo, může se to projevit únavou a vyčerpáním. Tento vitamín je obsažený téměř výhradně v živočišných produktech. Jezte proto vejce, sýry, mléko, maso nebo vnitřnosti.

5) Krvácení dásní

Problémy s krvácením dásní predikují, že můžete mít nedostatek vitamínu C. Tento pravděpodobně nejpopulárnější vitamín je mocný antioxidant a chrání organismus před chorobami srdce, astmatem i infekcemi. Nedostatek tohoto vitamínu způsobuje například krvácení z nosu, zhoršené hojení ran, otoky kloubů i vysoký tlak. Může vést i k hemeroidům nebo křečovým žilám. Organismu ho dodáte, když budete konzumovat více ovoce a zeleniny, jako jsou citrusové plody, jahody, rakytník, šípky, brokolice, zelí nebo petržel.

Jaké potraviny považujete za vitamínové bomby?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Zobrazit další články