Amalgámové plomby: Tento typ zubní výplně je spojován s několika nemocemi, včetně Alzheimera a poškozením ledvin

Nemoci spojené s amalgámovými plombami jsou dlouhodobě diskutovaným tématem. Několik výzkumů spojuje právě tyto typy plomb s mnoha závažnými komplikacemi.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Zubnímu kazu se čas od času nevyhne nikdo. Pokud je řešen včas, stačí kaz u zubního lékaře odvrtat a zaplombovat. V současné době je možné si vybrat z několika druhů výplní, patří mezi ně například plomby keramické, kompozitní či amalgámové. Právě u amalgámových plomb ale vře diskuze, zda jejich nevýhody nepřevyšují přínosy (např. pevnost a odolnost), které mají. Daniel Murrell, M.D. vysvětluje, že problém tkví ve rtuti, kterou tyto plomby obsahují. 

Zubní plomby

Při ošetření zubního kazu stomatolog odstraní zkaženou část zubu, a poté díru vyplní speciální výplní. Výplně se také používají k opravě prasklých nebo zlomených zubů a zubů, které se opotřebovaly nesprávným používáním (například kousáním nehtů nebo skřípáním zubů). V současné době je k dispozici několik materiálů pro zubní výplně. 

Zuby mohou být vyplněny zlatem, porcelánem, stříbrným amalgámem (který se skládá ze rtuti smíchané se stříbrem, cínem, zinkem a mědí) nebo výplněmi v barvě zubu z plastu a z materiálů zvaných kompozitní pryskyřice. Existuje také materiál, který obsahuje skleněné částice a je známý jako skloionomer. Tento materiál se používá podobně jako kompozitní pryskyřičné výplně. Všechny výplně mají svá pro i proti. Výhodou diskutovaných amalgámových plomb je jejich odolnost, tvrdost a praktická nezničitelnost, nevýhodami je pak jistá neestetičnost a složení.

Nevýhody amalgámových plomb

Amalgámové plomby mají kvůli obsahu rtuti mnoho kritiků. Jedním z nejznámějších z nich je Dr. David Kennedy. Dr. Kennedy je otevřený kritik konvenční stomatologie, který předkládá vědecké důkazy o vlivu klasických plomb na bázi rtuti na naše zdraví. Toto jsou některá fakta, která o rtuťových amalgámových výplních prezentuje nejčastěji:

Amalgámové výplně uvolňují vysoce toxickou rtuť

Rtuť je jednou z nejtoxičtějších látek a z těchto výplní se uvolňuje.

Amalgámové výplně souvisejí s neurologickými problémy a gastrointestinálními problémy

Výsledky první rozsáhlé epidemiologické studie o rtuti a jejích negativních účincích poukázaly na to, že souvisí s poruchami ústní dutiny a krvácením dásní, gastrointestinálními problémy, poruchami spánku, problémy s koncentrací, poruchami paměti, nedostatkem iniciativy a neklidem.

Plomby mohou způsobit poškození mozku u dětí

Tým předních světových výzkumníků rtuti v únoru 1998 oznámil, že rtuť z amalgámových výplní může oslabit imunitní systém a způsobit trvalé poškození mozku a ledvin u dětí.

Rtuť vede k Alzheimerově chorobě

Vědci pod vedením doktora Boyda Haleyho zjistili souvislost mezi rtutí a Alzheimerovou chorobou. Vystavili krysy působení rtuťových par zředěných tak, aby zohlednily rozdíly ve velikosti mezi lidmi a krysami. U potkanů došlo k poškození tkáně k nerozeznání od Alzheimerovy choroby. Ke stejnému závěru vědci dospěli i při opakování pokusu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Amalgámové výplně jsou zatím největším zdrojem rtuti

Světová zdravotnická organizace vydala v roce 1991 na základě četných švédských studií přehled anorganické rtuti a zjistila, že absorpce rtuti z amalgámových výplní je čtyřikrát vyšší než z konzumace ryb, přičemž absorbované množství se může u jednotlivých osob značně lišit.

Moderní amalgámové výplně jsou nestabilní

Typy rtuťových výplní, které se používají v posledních 3-4 desetiletích, ne-gama-2 (s vysokým obsahem mědi), uvolňují mnohonásobně více rtuti než starší výplně.

Zvyšují riziko artritidy

Nejnovější výzkum z roku 2021 spojil amalgámové plomby také s vyšším rizikem vzniku artritidy.

Jaké typy zubních plomb upřednostňujete vy?

Zdroj: Healthline, Healthline, Iaomt

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články