Boj s hypertenzí: Jak rychle a účinně snížit krevní tlak bez léků a vyhnout se jejich vedlejším účinkům

Vysoký krevní tlak se konvenčně řeší pomocí léků. Existují ovšem i přírodní látky, pomocí kterých lze krevní tlak navrátit k normálním hodnotám.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Hypertenze se vyskytuje, když je krevní tlak vyšší než 140/90 mmHg. Lze ji léčit přirozenou cestou nebo pomocí léků, které však mají často své vedlejší účinky. Internistka Megan Soliman, MD podotýká, že je hypertenze poměrně běžným problémem, který se často objevuje bez jakýchkoli příznaků nebo známek, ale může vést k vážným zdravotním problémům, jako jsou bolesti, křeče v nohou, nespavost, závratě, abnormální srdeční frekvence a dokonce i smrt. 

Krevní tlak

Vysokému krevnímu tlaku se ne nadarmo říká tichý zabiják. Často nemá žádné příznaky, ale představuje hlavní riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Krevní tlak se měří v milimetrech rtuti, což se označuje zkratkou mm Hg. Na měření se podílejí dvě čísla:

  • Systolický krevní tlak. Horní číslo představuje sílu tlaku, kdy vaše srdce tlačí krev do tepen v celém zbytku těla.
  • Diastolický krevní tlak. Spodní číslo představuje tlak v cévách mezi jednotlivými údery, kdy se srdce plní a uvolňuje.

Kdy řešit hodnoty krevního tlaku

Váš krevní tlak závisí na tom, kolik krve vaše srdce přečerpává a jaký odpor je v tepnách průtoku krve kladen. Čím užší jsou vaše tepny, tím vyšší je váš krevní tlak. Krevní tlak nižší než 120/80 mm Hg je považován za normální. Krevní tlak, který je 140/90 mm Hg nebo vyšší, je považován za vysoký.

Pokud jsou vaše hodnoty vyšší než normální, ale nižší než 140/90 mm Hg, spadáte do kategorie zvýšeného krevního tlaku. To znamená, že vám hrozí riziko vzniku vysokého krevního tlaku. Dobrou zprávou ohledně zvýšeného krevního tlaku je, že můžete provést změny, které výrazně sníží vaše hodnoty a sníží rizika – aniž byste museli užívat léky.

Přírodní léčba vysokého krevního tlaku

Pokud nechcete celoživotně užívat léky, existuje i několik přírodních řešení tohoto problému:

Jablečný ocet a jedlá soda

Smíchejte lžíci jablečného octa s 1/8 lžičky jedlé sody a trochou vody. Nápoj vypijte hned, posléze dvakrát denně. Jablečný ocet má vysoký obsah vápníku, draslíku, hořčíku a dalších živin, které chrání stěny tepen. Jedlá soda reguluje krevní tlak a hladinu pH v těle.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Banány

Banány mají vysoký obsah draslíku, který reguluje hladinu sodíku a normalizuje krevní tlak. Pro udržení optimálního zdravotního stavu byste měli konzumovat 2 banány denně.

Citronová šťáva

Vymačkejte citron do sklenice vody a konzumujte ho denně nalačno před snídaní. Citrony hydratují organismus, uvolňují cévy, chrání cévní stěny a poskytují vysoké množství četných vitamínů a draslíku, který je přirozeným odbourávačem sodíku.

Česnek

Česnek je jednou z nejzdravějších potravin na světě a účinně reguluje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Obsahuje sloučeniny síry, jako je diallyl disulfid, diallyl trisulfid a alicin, které přirozeně stimulují produkci oxidu dusnatého. Denně byste měli zkonzumovat 2 stroužky syrového česneku.

Další tipy na snížení krevního tlaku

Zde je několik dalších tipů, které vám pomohou udržet krevní tlak pod kontrolou:

  • Jezte zdravé potraviny
  • Pravidelně cvičte
  • Vyhýbejte se alkoholu a cigaretám
  • Omezte množství kofeinu
  • Vyhýbejte se soli
  • Snažte se zmírnit přebytečný stres
  • Pravidelně meditujte a/nebo cvičte jógu
  • Jezte hořkou čokoládu
  • Dostatečně spěte

Kdy jsou léky nezbytné

Pokud je váš krevní tlak velmi vysoký nebo se po změně životního stylu nesníží, může vám lékař doporučit léky na předpis. Pokud už léky na tlak berete, bez vědomí lékaře je sami nevysazujte. V některých případech jsou léky nezbytné, obzvlášť pokud se u vás vyskytují další rizikové faktory (například diabetes).

Jakým způsobem se podařilo krevní tlak snížit vám?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články