K civilizačním nemocem moderní doby patří zvýšený cholesterol. Je daní za život ve stresu, bez dostatečného pohybu a jídelníčku na hony vzdálenému tomu pestrému a vyváženému.
V lidském těle se cholesterol běžně vyskytuje. Je to steroidní látka, která pomáhá zpracovávat tuky a je důležitá pro tvorbu buněčných membrán, hormonů a vitamínu D. Když je ho ale v krvi nadbytek, přináší zdravotní rizika. Zejména srdce trpí. Léčbou vysokého cholesterolu se zabývá také lékař Thomas S. Goldbaum, MD a lékařská asistentka Debra Rose Wilson, Ph.D. Hovoří i o vedlejších účincích statinů.
Co jsou to statiny
K léčbě hypercholesterolémie a ke snížení LDL cholesterolu se používají statiny, což jsou kompetitivní inhibitory HMG-CoA reduktázy. Zjednodušeně řečeno, statiny napomáhají zvýšenému vychytávání „zlého“ LDL cholesterolu játry. To vede k poklesu krevního cholesterolu v oběhu.
Jeho hladina klesá o 20 až 50 % a může dojít i k mírnému nárůstu hladin „hodného“ HDL cholesterolu. Kromě toho statiny stabilizují aterosklerotický plát a mají antiagregační a protizánětlivé účinky.
Nežádoucí účinky statinů
Při léčbě statiny se nežádoucí účinky objevují u 3 % pacientů. Některé studie poukazují na snižování koncentrace koenzymu Q10, což může být faktorem s hlavní rolí při vzniku některých nežádoucích účinků. K nim patří myopatie, neuropatie, myalgie, poruchy spánku, šedý zákal, krvácení do mozku, zvýšené riziko diabetes mellitus.
Jak předcházet vzniku zvýšené hladiny cholesterolu
Při zvýšeném cholesterolu je třeba upravit svou životosprávu a jídelníček a dodržovat léčebný plán stanovený lékařem. Kdo má nadváhu nebo trpí obezitou, měl by snížit svoji hmotnost. Ze stravování je vhodné vyřadit živočišné tuky a tučné červené maso, plnotučné mléko, máslo, smetanu, smažená jídla, bílé pečivo, bramborové lupínky.
Které potraviny zařadit do jídelníčku
Nízkou hladinu cholesterolu pomáhají udržovat zelenina, ovoce, luštěniny a celozrnné výrobky. Výborné jsou ovesné vločky, hnědá rýže, quinoa, ořechy, olivový olej. Obsahují mononenasycené tuky, které snižují hladinu LDL cholesterolu. Osvědčily se potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je avokádo, brokolice, růžičková kapusta, květák. Na chuť si lze dopřát hořkou čokoládu s obsahem kakaa 70 %.
Vsaďte na citrusové ovoce a luštěniny
S metabolismem lipidů pomáhá citrusové ovoce, které je bohaté na vitamín C, dále jablka, hrozny, bobulovité ovoce. Luštěniny jsou skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin. Mají nízký glykemický index, pomalu se tráví a nezpůsobují skoky v hladině krevního cukru.
Cholesterol a pohyb jsou velcí spojenci
Pro snížení LDL cholesterolu v krvi je třeba zařadit do svého denního programu pohybovou aktivitu. Ta přispívá také k lepší náladě a ke snížení hmotnosti a k posílení kardiovaskulárního systému. Ideální je chodit běhat, na procházky rychlou chůzí, skákat přes švihadlo, věnovat se cvičení jógy, turistice a plavání.
Jakým způsobem bojujete s vysokým cholesterolem vy?