Trávicí potíže po jídle, jako je průjem, zácpa nebo nadýmání, dokážou potrápit nejednoho člověka. Jsou signálem toho, že organismus není v úplné kondici a je třeba problém řešit.
Odborně se syndrom dráždivého tračníku nazývá dolní funkční dyspepsie. Jedná se obvykle o přetrvávající bolesti a dyskomfort po jídle, které se zmírňují nebo vymizí po vyprázdnění. Bývají také spojené se změnou frekvence či charakteru stolice. Výživě a střevnímu mikrobiomu se ve své praxi věnuje gastroenterolog Gerard E. Mullin, MD.
Jak se projevuje syndrom dráždivého tračníku
Většina pacientů s dolní funkční dyspepsií si stěžuje na bolesti břicha a celkový dyskomfort, zácpu, průjem a pocit nedostatečného vyprázdnění. Rizikovými faktory jsou věk nad 50 let, teplota, váhový úbytek, příměs krve či hnisu ve stolici, dehydratace, které si žádají okamžité lékařské vyšetření.
Diagnostiku představuje odebrání anamnézy, fyzikální a laboratorní vyšetření, vyšetření stolice a použití zobrazovací techniky, například ultrazvuku.
Jak se syndrom dráždivého tračníku léčí
Když převažuje zácpa, jsou zapotřebí režimová opatření, jako je dostatečná hydratace, podávání vlákniny. U průjmu je třeba vyloučit intoleranci laktózy. K dalším preventivním opatřením patří omezení konzumace sacharidů, fruktózy a sladidel. Vhodné je zvýšit příjem rozpustné vlákniny. Oplatí se pravidelně cvičit, vyloučit stres.
Které potraviny raději nejíst
Při dráždivém tračníku je dobré vyřadit z jídelníčku některé potraviny, které mohou způsobovat problémy. Jsou to hlavně brukvovitá zelenina, květák a růžičková kapusta, dále řepa, česnek, cibule, houby. Z ovoce nejsou vhodné třešně a broskve, hrušky, meloun, jablka. Potíže může zhoršovat černá káva a obecně kofeinové nápoje, luštěniny, čokoláda či umělá sladidla. Nevhodné jsou smažené potraviny, červené maso, alkohol i sycené nápoje. Vyplatí se omezit ostré koření, zejména chilli.
Co naopak do jídelníčku zařadit
V jídelníčku pacienta se syndromem dráždivého tračníku by neměla chybět vláknina, probiotika, lze vyzkoušet konzumaci špenátu, brokolice nebo hlávkového salátu. Z masa dát přednost rybímu. Není se třeba bát mátového čaje, banánů, ovesných vloček nebo sušených borůvek. Dieta je součástí léčby, je však třeba také dbát na dostatek pohybu a omezení stresu.
Jaký je váš jídelníček při problémech s dráždivým tračníkem?