Vědecky potvrzeno – 6 každodenních potravin, které způsobují hromadění tuku na stehnech, nohou a břiše

Studie potvrdily, že tyto potraviny způsobují hromadění nadbytečného tuku, a to zejména u žen. Konzumujte je tedy pouze v omezeném množství.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Hromadění a rozložení tuku v těle je ovlivněno několika faktory. Vliv má zejména hormonální nerovnováha, výživa a genetika. To, zda se tuk ukládá v oblasti stehen, nohou nebo břicha, závisí také na typu postavy a genetických dispozicích. Odborník na výživu Kris Gunnars, BSc také tvrdí, že ačkoli je přibývání na váze z velké části důsledkem stravovacích návyků a životního stylu, někteří lidé jsou k přibývání na váze náchylnější a je pro ně proto ještě důležitější si hlídat, co jedí.

Hromadění tuku v těle

Studie odborníka z Oxfordské univerzity Fredrika Karpeho ukázala, že proces hromadění tuku na stehnech, břiše a nohou může probíhat velmi rychle. Pokud sníte těžké jídlo v hojném množství, tuk se do krevního oběhu dostane téměř okamžitě. Proces využití tuku v těle začíná až hodinu po požití. Po třech hodinách tělo přebytečný tuk zpracuje a uloží do tkání. A to zejména na stehnech, břiše a hýždích. Níže naleznete seznam potravin, které přispívají k usazování tuku v těchto partiích, obzvláště, pokud nejsou konzumovány střídmě. 

1. Nealkoholické a alkoholické sycené nápoje

Podle studie o rakovině a výživě, kterou provedl Německý institut pro lidskou výživu, přispívá tento typ tekutin k hromadění tuku v těle u žen, a to zejména v oblasti stehen. Pokud sycené nápoje obsahují umělá sladidla, je váhový přírůstek ještě větší. Řada studií totiž spojuje umělá sladidla s nadměrným dlouhodobým přibýváním na váze. 

2. Zmrzlina

Kombinace tuku a cukru ve zmrzlině je jednou z hlavních příčin nadměrného hromadění tuku, především v oblasti břicha a stehen. Navíc zmrzlina, která se často konzumuje jako dezert, přidává k hlavnímu jídlu mnoho dalších nadbytečných kalorií.

iZdroj fotografie: Freepik

3. Zpracované červené maso

Výzkum časopisu New England Journal of Medicine ukázal, že konzumace velkého množství zpracovaného červeného masa, jako jsou klobásy, slanina či salámy, je spojena s přibýváním na váze. Snížení příjmu masa znamená snížení příjmu kalorií, což pomůže kontrolovat vaši hmotnost. Vyberte si jiný druh bílkovin, například ryby a kuřecí maso a rostlinné bílkoviny, například luštěniny.

4. Brambory

Jakkoliv tepelně upravené brambory přispívají k přibývání na váze. Ať už ve formě hranolek, kaše nebo pečených brambůrků, patří mezi potraviny s vysokým obsahem sacharidů. Podle výše zmíněné studie časopisu New England Journal of Medicine tělo při nadměrné konzumaci rychle přibírá na váze. Pečené sladké brambory jsou paradoxně zdravější variantou.

5. Sýr

Pokrmy, které obsahují hodně sýra, jsou obvykle velmi chutné. Pravidelná konzumace těchto pokrmů však může proces přibírání na váze značně urychlit. Pouhých 30 gramů tučného sýra (např. Cheddar nebo Parmezán) obsahuje 115 kalorií, pro srovnání, stejné množství rajčat obsahuje kalorií jen 5.

6. Zpracované ovocné šťávy

Podle studie zveřejněné Kalifornskou univerzitou je prokázáno, že pokud tento typ nápojů konzumujete pravidelně, může dojít ke vzniku obezity. Obsahují sacharózu bez vlákniny, takže aktivují proces hromadění tuku v oblasti boků, břicha a dalších částí těla. Jsou také příčinou vzniku různých onemocnění.

Překvapily vás některé potraviny na tomto seznamu?


Zdroj: Healthline, Healthline, Pubmed

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články