Máte rádi žampiony nebo jiné houby a vrtá vám hlavou, jestli jde o zdravou součást vašeho jídelníčku? Nemusíte se bát, houby jsou prospěšné. Ale pozor, ne pro všechny.
Věděli jste, že žampióny jsou nejoblíbenější pěstované houby na světě? Je zajímavé, že navzdory všeobecnému přesvědčení nejsou pouze nutričně bezcenným doplňkem, proto je vhodné je zahrnout do jídelníčku. Výzkumy prokázaly, že pravidelná konzumace hub může pomoci zvýšit odolnost vůči infekcím a virům, které nás obklopují.
Vlastnosti a nutriční hodnota žampionů
Houby byly roky považovány za potravinu, která se pro konzumaci příliš nedoporučuje. Existovaly pro to přinejmenším dva důvody: jsou těžko stravitelné a mají nízkou nutriční hodnotu. Dnes už ale víme, že se nejednalo o úplně správně informace. Houby jsou cenným zdrojem některých vitamínů a antioxidantů. Mají nízký obsah kalorií, protože téměř 90 % z nich tvoří voda, proto jsou ideální při redukci hmotnosti.
Konkrétně žampiony obsahují vlákninu ve formě betaglukanů se schopností rozkládat tzv „špatný“ LDL cholesterol a normalizovat hladinu glukózy. Obsahují řadu vitamínů B, zejména B2, B3, B5, B9 a B12 a dále malé množství vitaminu C a D. Jen málo lidí ví, že houby také obsahují cenné bioaktivní sloučeniny včetně lektinů známých svými protirakovinnými a antioxidačními vlastnostmi.
Syrové houby: ano, nebo ne?
Jíte syrové lesní houby nebo žampiony? Na tom není nic špatného, pokud nemáte problémy s trávením. I syrové houby vám stále dodávají živiny. Ačkoliv tento způsob konzumace stále vyvolává mnoho kontroverzí, není pro naše zdraví nijak nebezpečný. Podle odbornice Natalie Butler konzumace syrových hub není pro vaše zdraví ohrožující a ani nepřispívá k tvorbě rakoviny.