Jak přirozenou cestou skoncovat s přejídáním jednou provždy. Je to mnohem jednodušší, než se zdá

Epidemická situace nutí přesouvat většinu zaměstnanců z kanceláří do domácího prostředí, jak si ale zachovat všechny návyky včetně stravy?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ať už se nacházíte v karanténě, nebo vás vláda žádá, abyste se kvůli pandemii koronaviru přesunuli z kanceláře domů, pravděpodobně je to šok pro vaši denní rutinu. Neustálý přístup k jídlu a větší stres než obvykle mohou být důvodem k přejídání. Pokud jste se do své nové rutiny zcela neusadili, zde jsou klíčové tipy, které vám pomohou přiblížit se k normálu.

Vytvořte si stravovací plán 

Vypracování konzistentní rutiny vytváří základ pro vyvážené stravování. Pokud jste nikdy nebyli snídaňový typ, nyní je čas začít. Studie z roku 2020 zjistila, že energie, kterou vaše tělo vynakládání na trávení, je při snídani ve srovnání s večeří více než dvakrát vyšší. Tento výzkum podporuje dlouhodobou radu jíst snídani jako král, oběd jako princ a večeři jako chudák.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vědci poznamenali, že dobrovolníci, kteří jedli větší snídani a menší večeři, měli lepší kontrolu hladiny cukru v krvi. A když dobrovolníci jedli menší snídani a větší večeři, měli po celý den zvýšený pocit hladu, zejména po sladkostech. Než začnete svůj pracovní den, udělejte si čas na zdravější snídani. Na oběd se pak zastavte asi o pět hodin později a připravte si lehčí večeři tři až čtyři hodiny po obědě. Mezi večeří a spánkem si nechejte alespoň tři hodiny pro správné trávení. Tato praxe také podpoří kvalitní spánek.

Při práci se jídlu raději vyhněte 

I když je při psaní, poslechu konferenčního hovoru nebo odpovídání na e-maily lákavé dát si něco na zub, je to nejlepší čas dát si pauzu. Studie z roku 2020 publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že rozptýlené stravování ovlivňuje zpracování chuti a zvyšuje náchylnost k přejídání. Držte se svého stanoveného stravovacího plánu a vymezte si klidný čas bez telefonu či počítače, kdy budete jíst. Může to vypadat netradičně, ale být v klidu vám může pomoci jíst více všímavě a jídlo si více vychutnat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Upřednostňujte co nejméně zpracovaná jídla

V současné době jsou v obchodech mimo nezpracovaná jídla i ta extrémně zpracovaná, což jsou jídla, která před tím, než je budete mít na talíři, projdou několika procesy. Malá studie z roku 2019 sledovala 20 hospitalizovaných dospělých, kterým byla v náhodném pořadí poskytována buď ultra-zpracovaná nebo nezpracovaná strava po dobu 14 dnů. Vědci zjistili, že přístup k ultra-zpracovaným potravinám vedl u pacientů ke konzumaci 500 kalorií navíc za den a k následnému přírůstku hmotnosti.

Zdroj: The Healthy

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Zobrazit další články