Kalorická hustota aneb Jak snadno zhubnout, a přitom jíst více jídla. Obliba metody se šíří rychlostí blesku

Kalorická hustota se sice v mnohém podobá počítání kalorií, není to však totéž. Při tomto stylu hubnutí totiž rozhodně nebudete trpět hlady ani nedostatkem živin.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pochopení toho, jak funguje energetická hustota, vám může pomoci zhubnout, a to tak, že budete jíst méně kalorií a zároveň více jídla. Jak vysvětluje expertka na výživu Adda Bjarnadottir, MS, tato metoda může být pro dietáře mnohem jednodušší a účinnější než počítání kalorií. Na první pohled se mohou zdát obě metody podobné, protože energetická hustota se také měří v kaloriích, ale v tomto případě je důležité dívat se na údaje v přepočtu na 100 gramů.

Kalorická hustota

Kalorická hustota popisuje počet kalorií v daném objemu nebo hmotnosti potraviny. Stručně řečeno to znamená, že zaměřením se na nízkokalorické potraviny můžete sníst velké množství jídla, a zároveň snížit počet kalorií. To může mít mnoho zdravotních výhod, včetně zvýšeného příjmu živin a snížení hmotnosti. Výběr nízkokalorických potravin vám může pomoci zhubnout, protože automaticky přijímáte méně kalorií, ale jíte velké a syté porce. 

Snadněji to pochopíte, když si představíte plný talíř jídla. Čím méně kalorií je na talíři, tím nižší je kalorická hustota jídla. Zelenina s 30 kaloriemi na 100 gramů má nízkou kalorickou hustotu, zatímco čokoláda s 550 kaloriemi na 100 gramů má velmi vysokou kalorickou hustotu. Pokud svůj jídelníček založíte na nízkokalorických potravinách, budete si zpravidla vybírat zdravé a na živiny bohaté celozrnné potraviny. 

Kalorická hustota ovlivňuje hmotnost i pocit hladu

Nízkokalorické potraviny obvykle obsahují méně tuku a více vody a vlákniny. Jsou proto vynikajícím způsobem, jak se po jejich konzumaci cítit nasyceně a snížit denní příjem kalorií. Naproti tomu mnohé kalorické potraviny jsou vysoce zpracované a velmi chutné, takže se jimi k vlastnímu neprospěchu snadno přejídáme. 

iZdroj fotografie: Freepik

V jedné studii účastníci zkonzumovali o 56 % více kalorií, když jedli jídlo s vysokým obsahem energie, než když jedli jídlo s nízkým obsahem energie. Jiná studie porovnávala kalorický příjem vysokokalorických a nízkokalorických potravin, které si byly chuťově a makroživinami podobné. Při konzumaci vysokokalorického jídla zkonzumovali lidé v průměru o 425 kalorií více než při konzumaci nízkokalorického jídla. 

Zdravá dieta

Pokud se zaměříte na celozrnné potraviny a omezíte příjem zpracovaných potravin, přirozeně zvýšíte příjem bílkovin, zeleniny a ovoce. Bylo prokázáno, že tyto potraviny podporují hubnutí tím, že snižují příjem kalorií na jedno jídlo nebo den, a zároveň zabraňují návalům hladu. Nízkokalorická strava může snížit návaly hladu, protože váš žaludek vnímá množství jídla, které sníte.

V jedné studii na toto téma účastníci zhubli v průměru 7,7 kg poté, co po dobu jednoho roku nahradili vysoce kalorické tuky nízkokalorickým ovocem a zeleninou. Výsledky jiné pozorovací studie ukázaly, že dospělí, kteří se stravovali méně kaloricky, měli po pěti letech výrazně menší obvod pasu a BMI.

Stačí tedy, když budete dál jíst své oblíbené pokrmy, vyberete si poloviční množství a vynechanou porci nahradíte velkou mísou salátu. Tímto způsobem získáte stravu, která vám bude chutnat a která bude mnohem zdravější a pomůže vám zhubnout. Všechny tyto změny jsou pro vaše dlouhodobé zdraví.

  • Budete jíst více libových bílkovin: Kvalitní bílkoviny vám pomohou zhubnout a mají mnoho dalších výhod.
  • Získáte více živin: Tato dieta podporuje konzumaci ovoce a zeleniny bohatých na mikroživiny a antioxidanty.
  • Snížíte příjem kalorií: Snížení příjmu kalorií a snížení hmotnosti je jedním z nejlepších způsobů, jak zlepšit zdraví při nadváze.
  • Vyvážená a udržitelná strava: Tento způsob stravování vás naučí zaměřit se na zdravější, nízkokalorické potraviny a nebude vás nutit zcela se vzdát svých oblíbených jídel. Většina nezpracovaných a přírodních potravin má nízký obsah kalorií. To platí zejména pro zeleninu, ovoce, libové maso, ryby a vejce. Naopak velmi tučných, slaných a sladkých jídel budete jíst menší množství.

Jaká byla vaše strategie, když jste se snažili zhubnout?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články