Bolesti a otoky nohou jsou velice nepříjemnou záležitostí. Mohou být způsobené problémy s ledvinami. Úlevu může přinést kořen lopuchu, brusinky, petrželová nať či pampeliška.
Oteklé a bolavé nohy trápí mnoho lidí. Příčinou mohou být problémy s ledvinami, nedostatečná funkce při udržování vyvážené hladiny tekutin v těle, ale také problémy se srdcem či nahromadění toxinů v těle. Existuje několik rostlin, které mohou přinést úlevu. Mezi jednu z nich patří i kořen lopuchu. Zdravotní sestra Dominique Fontaine, BSN, RN vysvětluje, že kořen lopuchu je bohatý na antioxidanty a je vhodným přírodním lékem hned pro několik zdravotních problémů.
Kořen lopuchu
Lopuch pochází z Evropy a severní Asie, ale nyní roste především ve Spojených státech. Jeho kořeny jsou velice dlouhé a jejich barva se pohybuje od béžové až po téměř černou. Úlevu od bolavých a oteklých nohou přináší zejména díky jeho schopnostem odstraňovat toxiny z krve. Kořen lopuchu se k čištění krve často používá. Je to díky aktivním složkám, které dokážou odstranit toxiny z krevního řečiště. Ke všemu má stejné účinky jako diuretika, tudíž odvádí vodu z těla, což pomáhá při otocích.
Další zdravotní přínosy kořene lopuchu
Kořen lopuchu se dá nalézt ve formě čaje, kořene i prášku a zařadíte jej tak snadno do mnoha receptů. Kromě již výše zmíněných vlastností bylo prokázáno, že obsahuje několik silných antioxidantů, například kvercetin či fenolové kyseliny. Ukázalo se, že kromě čištění krve má schopnost brzdit určité typy rakoviny. Mezi další přínosy se řadí jeho možné afrodiziakální účinky i pomoc s kožními problémy. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky, které se hodí nejen při léčbě ekzému a akné.
Brusinky
Téměř každý zná využití brusinek při léčbě zánětů močových cest. Za prospěšné se považují i při léčbě řady onemocnění ledvin. Mají totiž schopnost stimulovat funkci ledvin a podporovat vylučování tekutin. A právě tato vlastnost následně vede ke zmírnění otoků nohou. Mimo to brusinky obsahují velké množství vitamínu C a antioxidantů. Je doporučováno je konzumovat ve formě čerstvé šťávy. Tu lze případně i rozředit s vodou a pít během celého dne.
Petrželová nať i pampeliška
Petrželová nať není jen vhodnou ozdobou polévek. Pyšní se vysokým obsahem vitamínu C a také odvodňujícími účinky. Což je vhodné pro zmírnění otoků a stimulaci tvorby moči. Lze ji konzumovat samotnou, přidat ji do salátů či usušit a pít jako čaj nebo přidat do šťáv. Schopnost odstranění nadměrného množství tekutin, které následně způsobují otoky má také pampeliška. Listy pampelišky lze konzumovat syrové, vařené, přidat je do salátů nebo si z nich připravit čaj. Čaj je možné připravit ze sušených i čerstvých listů.