Dědečkův recept zařídí, že hladina vašeho cholesterolu bude jako fík. A to ne náhodou. Budete potřebovat sušené fíky a jablečný ocet. Hlavní roli hraje vláknina a pohyb.
Naši předkové žili v souznění s přírodou. Kdykoli potřebovali něco vyléčit, obraceli se právě na ni. Recept, o kterém vám dnes řekneme, používali naši dědečkové k pročištění cév a snižování cholesterolu. Ačkoli je cholesterol do jisté míry v těle užitečný, jeho nadbytek se pak ukládá ve stěnách cév, zužuje je a je hlavní příčinou aterosklerózy a vysokého krevního tlaku.
Dědečkův recept k pročištění cév
Co budete potřebovat?
- Sušené fíky
- a 2 dcl jablečného octa.
Postup přípravy receptu:
- Připravte si sklenici a nalijte do ni jablečný ocet.
- Vezměte tři sušené fíky a ze všech stran je párátkem propíchejte.
- Vložte propíchané fíky do sklenice s jablečným octem.
- Takto připravené nechte přes noc odstát.
- Ráno je váš lektvar připraven ke konzumaci.
Aplikace a dávkování:
Ráno si dejte 3 nakládané fíky. Zbytek octa nevyhazujte, vložte do něj další 3 fíky podle receptu a nechte přes noc. A ráno máte zase lék v pohotovosti. Takto to můžete provozovat 7 dní. Fíky by měly většinu octa absorbovat. Na dalších sedm dní si připravte ocet čerstvý, abyste kúru dodrželi po doporučených 14 dní.
Užitečné fíky
Fíky obsahují zdravou vlákninu, která snižuje vstřebávání cholesterolu v těle, jak potvrzuje také web Healthline. Proto se často doporučují lidem s vysokým cholesterolem. Ve spojení s jablečným octem, který přirozeně snižuje hladinu cholesterolu, tvoří skvělou a účinnou dvojici. Web MedicalNewsToday dodává, že pro účinný boj s cholesterolem je kromě fíků důležitá zdravá výživa a fyzická aktivita. Fíky se hodí i při zácpě, jak jsme na JakZdravě psali dříve.
Jablečný ocet a cholesterol
Jablečný ocet snižuje cholesterol. Doporučuje se užívat jednu polévkovou lžíci denně, aniž byste se setkali s nějakými negativními účinky. Nejlepší je přidat si jablečný ocet do vody a vypít nebo ho přidávat do salátů. O výhodách užívání jablečného octa psala naše redakce již dříve. Dejte si ale pozor, abyste ho neužívali příliš. Nadměrná konzumace způsobuje zažívací potíže a může poškodit zubní sklovinu.