Dejte sbohem anémii, dá se jí jednoduše zbavit pomocí obyčejného jablka

Když trpíte anémií, jako první vás asi napadnou doplňky stravy, případně špenát nebo vnitřnosti. Existuje však ještě jedna, poněkud úsměvná, prý ale účinná, metoda.

jablka i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Anémie je stav, který se vyznačuje nedostatečným množstvím červených krvinek nebo hemoglobinu v krvi. Hemoglobin je protein, který se nachází v červených krvinkách a zodpovídá za přenos kyslíku z plic k buňkám. Nedostatek červených krvinek nebo hemoglobinu tedy logicky vede k nedostatečnému zásobení tělesných tkání kyslíkem, což může způsobit různé zdravotní problémy. Kromě suplementace železa existuje i několik možností přírodní léčby.

Příčiny a příznaky anémie

Anémie se spolehlivě a rychle pozná z krevních testů. Jak jsme ale na JakZdravě již popisovali, tento stav poměrně snadno poznáte sami. Mezi typické příznaky patří například únava a slabost, závratě, bolesti hlavy a studené ruce a nohy. Co se týče příčin, nejčastější je nedostatek železa, jak už jsme na JakZdravě také zmiňovali, případně krvácení (například těžké menstruace, operace či úrazy), nedostatek jiných vitamínů, které jsou pro tvorbu hemoglobinu také důležité (např. vitamín B12 nebo kyselina listová) či nějaká onemocnění (např. poruchy kostní dřeně).

Lidová léčba anémie

Lidová léčba anémie se často zaměřuje na přírodní prostředky a změny životního stylu, které mohou pomoci zvýšit hladinu železa a dalších živin nezbytných pro tvorbu červených krvinek. Při nedostatku železa je vhodné omezit škodlivé návyky, jako je kouření a nadměrné pití alkoholu, ale také minimalizovat konzumaci kávy a čaje, protože snižují vstřebávání železa. Zaměřte se též na konzumaci potravin, které železo přirozeně obsahují.

Mezi potraviny bohaté na železo patří vnitřnosti a červené maso. Nutriční specialistka  Kathy W. Warwick, RDN dodává, že železo se přirozeně vyskytuje i v potravinách rostlinného původu, například ve špenátu, dýňových semínkách či fazolích. Při doplňování železa z přírodních zdrojů je vhodné konzumovat i citrusové plody, papriku, brokolici, jahody nebo kiwi, protože obsahují vitamín C, který zlepšuje vstřebávání železa z rostlinných zdrojů. 

železo špenát iZdroj fotografie: Pixabay
Mezi potraviny bohaté na železo patří játra a vnitřnosti, vejce a špenát.

Jablko s hřebíky

Existuje ještě jedna poněkud úsměvná metoda léčby anémie. Budete k ní potřebovat jablko, hřebíky a měděný drát. Jablka asi nikoho nepřekvapí, je to zdravé ovoce, které má na tělo pozitivní vliv. Nutriční specialistka Amy Richter, RD vyzdvihuje například jejich pozitivní vliv na srdce, mozek i zažívání. Hřebíky a měděný drát už jsou ale poněkud zarážející. Vlhkost v jablku ale údajně způsobí oxidaci, která uvolní železo a měď z hřebíku a drátu a vy pak chybějící minerály rychle doplníte. Budete tedy potřebovat:

  • 1 jablko
  • 4 hřebíky
  • měděný drát

Domácí boj proti anémii: Pomohou jablka, banány i kešu ořechy

Jablko umyjte a osušte. Hřebíky a měděný drát důkladně očistěte alkoholem a nechte uschnout. Následně je zapíchněte do jablka kolem jádřince a nechte 12 hodin být. Pak je vyjměte a jablko snězte. Hřebíky a drát přemístěte do dalšího jablka. Postup opakujte po dobu 7 dní.

Jak doplňujete železo vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články