Kávu je nutné pít společně se sklenicí vody, jinak může mít pro tělo škodlivý účinek

Káva má dehydratační účinky, a nejen z tohoto důvodu je nutné k ní pít vodu. Kolik kávy je ale vhodné denně vypít a jaký druh je pro lidské tělo nejméně škodlivý? Oblíbený nápoj je připravován z různých kávových zrn, z nichž jsou některá „standardní“ a dostupná prakticky každému, zatímco jiná jsou považována za drahou komoditu.

Kávu je nutné zapíjet vodou i Zdroj fotografie: Unsplash.com
                   

Zejména „pravá“ káva však způsobuje dehydrataci a má močopudné účinky, což může být problém nejenom kvůli častějšímu chození na WC. Z těla totiž odchází i důležité látky a přemíra vody, což tělu škodí, a je potřeba ho opět zavodnit. Výživová poradkyně radí, aby po vypití kávy následovala také sklenice vody.

Doplnění tekutin je u pití kávy nutností

„Káva lidský organismus dehydratuje, neměla by se proto počítat do pitného režimu. Aby došlo k doplnění tekutin, měla by se ke každé kávě pít voda. Když si dáte dvoudeckový šálek, měli byste vypít stejné množství vody. Káva na organismus působí dehydratačně,“ říká výživová poradkyně Eliška Vohradská.

iZdroj fotografie: Unsplash.com

Vodu vypitou ke kávě lze počítat do pitného režimu, takže není nutné nalévat se pak vodou o to víc. Je třeba si k ní ale vodu dávat pravidelně ke každé kávě. Když někdo pije jen kávu, nikoli jiné nápoje, je to pro organismus nevhodné, způsobuje to totiž odvodnění. „Káva jinak ale není špatná, ale nemůžeme ji počítat za nápoj,“ uvádí Vohradská.

Skutečně káva dehydratuje?

Mimo hydrataci existují ​​další důvody, proč je lepší kávu zapít vodou. Voda umyje chuťové pohárky a díky tomu si můžete každý doušek vychutnat jako poprvé. Dalším důvodem je normální tlak, voda totiž oslabí účinek kofeinu. Posledním faktem je to, že když se po každém doušku napijete trochu vody, pigment se nestihne vstřebat a zuby zůstanou bílé.

iZdroj fotografie: Unsplash.com

Kdy je tedy vhodné pít kávu? Nejlépe před fyzickou aktivitou nebo sportovním výkonem, káva zvyšuje tepovou frekvenci a napomáhá využití tukových zásob. Člověk by však neměl denně vypít více než tři šálky kávy. Větší množství už je pro organismus zatěžující, ideální je pít kvalitní praženou kávu, dělanou v kávovaru.

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Šimon Dvořák

Zobrazit další články