Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů, který se podílí na celé řadě tělesných procesů. Jeho nedostatek tak negativně ovlivňuje tělo i mysl.
Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro správné fungování těla. Hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech a je nezbytný pro zachování fyzického i duševního zdraví. Lékařka Alana Biggers, M.D upřesňuje, že hořčík je nezbytný pro více než 300 enzymatických reakcí v těle, které regulují mnoho biologických procesů, včetně metabolismu, syntézy proteinů, regulace krevního tlaku a správné funkce svalového a nervového systému.
Hořčík je nezbytný pro zdraví srdce i kostí
Jak jsme již na JakZdravě několikrát zmiňovali, hořčík je důležitý pro celou řadu tělesných procesů. Spolupracuje s dalšími minerály, jako je vápník a vitamin D, při udržování zdraví kostí a zubů. Pomáhá udržovat správnou rovnováhu mezi vápníkem a fosforem v těle a podporuje tvorbu kostní hmoty. Je důležitý pro správnou funkci svalů a nervů. Pomáhá uvolňovat svalové kontrakce a zlepšuje svalovou výdrž a výkonnost.
Hraje důležitou roli v regulaci srdečního rytmu a jeho nedostatek tak může vést k srdečním arytmiím a dalším kardiovaskulárním problémům. Lékařka Megan Soliman, MD dodává, že hořčík má významný vliv na funkci imunitního systému a pomáhá tělu bojovat proti infekcím a zánětům. Mimo to pomáhá udržovat i správnou hladinu krevního tlaku a cukru.
Příznaky nedostatku hořčíku
Jedním z prvotních příznaků nedostatku hořčíku jsou křeče, jak už jsme ostatně na JakZdravě dříve zmiňovali. Mohou se však objevit i další příznaky, jako například únava, nespavost, deprese, svalová slabost, vysoký krevní tlak a dokonce i osteoporóza. Mohou vás trápit také bolesti hlavy, změny nálad, kardiovaskulární obtíže (obzvláště poruchy srdečního rytmu) či metabolické poruchy.
Hořčík snadno doplníte stravou
Tělo hořčík nevytváří samo, takže je důležité jej získávat z potravy nebo doplňků. Doporučený denní příjem hořčíku je 310-320 miligramů pro ženy a 400-420 miligramů pro muže. Zvýšenou potřebu hořčíku mají osoby, které se potýkají s nadměrným stresem, konzumují hodně alkoholu nebo trpí některým chronickým onemocněním, jako například diabetes. V takovém případě může být vhodné užívat hořčík i jako doplněk stravy. Přirozeně je ale hořčík přítomen v řadě potravin, jako jsou:
- ořechy a semena (např. mandle, vlašské ořechy, dýňová semínka)
- luštěniny (např. fazole, čočka)
- zelenina (např. špenát, avokádo, brambory)
- celozrnné obiloviny (např. ovesné vločky, quinoa)
- ryby (např. losos, makrela)
- tempeh a tofu