Pročišťuje krev, zmírňuje rýmu a ničí nachlazení. Nejlepší je, že nám roste přímo za domem

Až přijde jaro, pohlídejte si dobu, až pokvetou lípy. Jejich květy si nasušte, abyste měli v zásobě zbraň proti nachlazení a chřipce i přes celou zimu. Léčivá síla přírody vám pomůže.

Rozkvetlá lípa i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Lipový čaj patří mezi nejoblíbenější a nejléčivější čaje na nachlazení. Nasbírejte si lipový květ, usušte ho a můžete si udělat zásobu na celou zimu. Léčba nachlazení bude mnohem jednodušší než dřív, navíc nebudete muset platit za drahé léky v lékárně.

Lipový čaj a jeho účinky

Lipový čaj je výborný při nachlazení, kašli a bronchitidě. Účinně ředí hleny a podporuje jejich vykašlávání. Navíc podporuje imunitní systém. Kromě léčby nachlazení se hodí pro čištění krve, posílení nervů i do čajových směsí na močové cesty. Jak udává web Healthline, lipový čaj pomáhá relaxovat a navodit klidný spánek. O tom, že lípa léčí kromě těla i duši, psala naše redakce již dříve.

Jak připravit lipový čaj

Čaj připravujeme z nasušených lipových květů, jak doporučuje také WebMD. Stačí dvě lžičky květů povařit ve 2 dcl horké vody. Odvar nechte 10 minut stát, poté přeceďte a můžete užívat. Když přidáte ještě mátu a heřmánek, získáte léčivý čaj na nachlazení, který vám pomůže se řádně vypotit.

Sušený lipový čaj v misce iZdroj fotografie: Pixabay
Sušený lipový čaj je připravený k použití přes celou zimu

Recept na lipový sirup

Co budete potřebovat?

  • 4-5 hrstí umytých a okapaných lipových květů,
  • 2 velké citróny bez kůry, nakrájené na plátky,
  • 2 kg krystalového rozpuštěného cukru,
  • 3 litry převařené a vychlazené vody,
  • 1 čajovou lžičku kyseliny citronové,
  • 1 čajovou lžičku kyseliny vinné
  • a 1 čajovou lžičku benzoátu sodného (pokud připravujete sirup na zimu).

Lipový čaj, po staletí oblíbený pro své relaxační účinky. Uleví od stresu i úzkosti během chvilky, lépe než antidepresiva

Postup přípravy receptu:

  1. Důkladně opláchněte lipové květy a naplňte jimi pětilitrovou sklenici až po okraj.
  2. Přidejte citron nakrájený na plátky, rozehřátý krystalový cukr v troše vody, kyselinu citronovou a kyselinu vinnou.
  3. Zakryjte sklenici ubrouskem nebo kusem látky a zavažte.
  4. Nechte 3 dny odležet, 4-5krát denně míchejte.
  5. Poslední den přidejte benzoát sodný, pokud chcete sirup skladovat přes zimu.
  6. Potom přefiltrujte (rozhodně ne přes kovové sítko), nalijte do lahví a uzavřete korkovým špuntem.
  7. A máte hotovo. Vyjít by vám mělo cca 3,5 litru sirupu.

O dalších lidových léčbách nachlazení jsme na JakZdravě již také psali.

Jaké jsou vaše zkušenosti s lipovým sirupem?

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články