Mrkvovou nať oceníte obzvlášť po čtyřicítce. Jeden z nejpoužívanějších léků tradiční medicíny má mnoho co nabídnout

Pokud jste dosud vyhazovali mrkvovou nať, po přečtení tohoto článku to již dělat nebudete. Je napěchovaná zdraví prospěšnými látkami a její využití v kuchyni je poměrně univerzální.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Šikovní zahrádkáři se již dávno naučili, jak bylinky používat beze zbytku. Používají se i stonky. Stejně tak se dá využít mrkvová nať. Integrativní biolog John Staughton BASc, BFA, tvrdí, že přesto, že je tato část mrkve velmi výživná, lidé ji často nejedí, protože je poměrně hořká. Své využití nicméně má a je škoda ji vyhazovat.

Výhody konzumace mrkvové natě

Pokud vypěstujete či koupíte celou mrkev včetně natě, nať nevyhazujte. Obsahuje mnoho vitamínů a dalších látek, které mají mnoho zdraví prospěšných účinků. V tradiční medicíně se používá ke snižování krevního tlaku, léčbě gastritidy, cystitidy a močových kamenů. Kromě toho pomáhá posilovat cévy. Proto by ji měli konzumovat lidé trpící srdečními chorobami. Zelená mrkvová nať také zvyšuje imunitu, podporuje hustotu kostí, zlepšuje funkci ledvin, podporuje zdraví očí a trávení.

Mrkvová nať – výživové hodnoty

Mrkvová nať obsahuje působivý seznam živin, včetně významného množství vitamínu A, vlákniny, vitamínu C, vápníku a železa. Tato zelenina neobsahuje žádný tuk ani cholesterol a v 1 šálku této syrové zeleniny je zhruba 90 kalorií. Tato zelenina obsahuje také vitamín K a různé fenolové sloučeniny a karotenoidy spolu se stopovým množstvím dalších antioxidantů.

Jak využít mrkvovou nať

Mrkvovou nať můžete v kuchyni využít k mnoha účelům, především jako zeleninu do salátů. Vzhledem k hořké chuti je však nejlepší kombinovat ji s jinými sladšími ingrediencemi nebo alespoň s nějakou zálivkou. Tuto zeleninu můžete také použít jako posypku do mrkvové polévky nebo ji můžete přimíchat do kuskusu, hummusu, pesta či cizrnových salátů.

Příjemně vám osvěží také zeleninové smoothie. Mrkvová nať se dále skvěle hodí do smažených pokrmů a kari a v některých kulturách je také oblíbenou přílohou. Blanšírování mrkvové natě namočením na několik minut do vroucí vody pomůže snížit její hořkou chuť a zvýšit její chutnost v pokrmech. Můžete z ní dokonce i udělat čaj.

iZdroj fotografie: Freepik

Zázračný čaj

Ze zelené mrkvové natě lze připravit lahodný, zdravý čaj, který je aromatický a mírně hořký. 

Potřebné ingredience:

  • 3 malinové listy
  • 3 listy rybízu
  • 2 jablečné listy
  • 2 třešňové listy
  • nať z jedné mrkve
  • 1 litr vody
  • med podle chuti

Způsob přípravy:

  • Sesbírejte všechny listy. Důkladně je opláchněte. Listy nakrájejte nadrobno. Vložte je do konvice.
  • Mrkvovou nať dobře opláchněte. Nakrájejte nadrobno a přidejte k listům.
  • Zalijte směs vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat.
  • Nalijte čaj do šálků, a podle potřeby přidejte med.

Doporučení pro skladování čaje

Čajové přísady (listy a mrkvová nať) můžete v požadovaném poměru rozdrtit a usušit a uložit do sklenice. Pak si budete moci vychutnat tento voňavý a chutný čaj i v zimě.

Používáte mrkvové vršky při vaření? Podělte se s námi o své zkušenosti.


Zdroj: OrganicFacts, OrganicFacts, Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články