Babiččin zlatý recept proti nachlazení: 2 suroviny toho zvládnou více než drahé prostředky z lékárny

Přírodní prostředky k léčbě různých onemocnění znovu získávají na popularitě. U nachlazení to platí dvojnásob. Vyzkoušejte tento starý lidový recept.

cibulový čaj i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Od podzimu do jara se mnoho lidí potýká s respiračními chorobami, jako je nachlazení, bronchitida či chřipka. Na vině je většinou prochladnutí v kombinaci se všudypřítomnými viry. Je proto potřeba zvyšovat obranyschopnost organismu a léčit nemoci hned od prvních příznaků. Pokud nechcete své tělo zbytečně zatěžovat léky z lékárny nebo se vám nechce každý měsíc za léky vydat polovinu výplaty, vyzkoušejte tento starý lidový recept.

Nejužívanější ingredience proti nachlazení

O domácích receptech na nachlazení jsme na JakZdravě vydali již nespočet článků. Velmi často se v nich jako jedna z hlavních přísad objevují cibule a med. Možná i vám rodiče či prarodiče radili, že když jste nachlazení, měli byste spát s rozkrojenou cibulí na nočním stolku a při kašli si dát lžičku medu. Cibule a med se totiž na léčbu respiračních chorob používají již tisíce let.

Využijte sílu medu

Nutriční specialistka Kim Chin, RD nedá na med dopustit. Med je totiž bohatý na zdraví prospěšné rostlinné sloučeniny a antioxidanty a pomáhá při léčbě mnoha neduhů. Hojí rány a spáleniny, prospívá pleti a podle výzkumů funguje na kašel stejně dobře (ne-li ještě lépe) jako volně prodejné léky. Mimo to snižuje krevní tlak a hladinu tuků v krvi, chrání srdce, cévy a obecně všechny tělesné tkáně před poškozením.

cibule a tekutina v zavařovací sklenici iZdroj fotografie: Depositphotos
Med a cibule se k léčbě nachlazení používají odnepaměti

Neopomínejte cibuli

Cibule má v léčbě nachlazení také velký potenciál. Nutriční specialistka Manya Singh připomíná, že nejlepší je konzumovat ji syrovou, aby byly zachovány všechny enzymy a další účinné látky. Jak jsme však již na JakZdravě psali, pro některé účely je možné ji i tepelně upravit, lze z ní připravit například cibulovo-bylinkový čaj, který je skvělý na bolesti břicha. Cibule totiž upravuje zažívání, je bohatá na vlákninu i vitamin C. 

Díky vysokému obsahu antioxidantů prospívá srdci, zlepšuje imunitu a ničí záněty. Posiluje kosti i mozek, zlepšuje kvalitu pleti i hladinu krevního cukru. Mimo to navíc napomáhá hubnutí, chrání proti některým druhům rakoviny a při léčbě nachlazení je nepřekonatelná.

Jednoduché recepty proti nachlazení

Základem obou následujících receptů je med a cibule. Vzhledem k tomu, že žádné další ingredience nejsou nezbytné, budete si je schopni připravit kdykoli, med a cibuli totiž mívá většina lidí doma celoročně. 

Cibule –⁠ zlatý důl pro zdraví. Zejména na podzim ji ocení děti i dospělí, celoročně má 7 pozitivních vlivů

Cibulový sirup

Připravte si malou uzavíratelnou sklenici a vrstvěte do ní cibuli nakrájenou na plátky a med. Na dno dejte 3-4 plátky cibule, překryjte vrstvou medu, opět vrstvu cibule a tak pokračujte dokud sklenici zcela nezaplníte. Sklenici uzavřete a nechte 8 až 12 hodin odležet. Ideální je tedy založit sirup večer, aby byl ráno připravený ke konzumaci. Jíst jej můžete jen tak lžičkou nebo jej přimíchat do vlažného čaje. 

Cibulový čaj

Základními ingrediencemi jsou opět med a cibule. Povařte 10 až 15 minut dvě středně velké cibule ve 3 dcl vody, následně sceďte a až odvar zchladne na pokojovou teplotu, přidejte do něj med, případně i citron a zázvor. Cibuli před vařením očistěte, ale nechte jí slupku, i v té jsou totiž velmi cenné látky. Čaj pijte dle chuti a potřeby.

Jaké další recepty s medem a cibulí často používáte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články