Lidová medicína má lék na všechno. Na bolesti kostí a kloubů doporučuje obklad z vaječného bílku. Na drobné bolístky je vhodný, v případě zlomenin to ale není dobrý nápad.
Vejce by měly patřit do zdravého jídelníčku. Nejen žloutek, ale i bílek má báječné přínosy pro zdraví. Vaječný bílek má schopnost podporovat zpevňování kostí a regeneraci kloubních chrupavek. Navíc ho můžete použít i zevně a přikládat ho v podobě obkladu na poranění a bolavá místa na těle. Dokonce se o něm říká, že podporuje hojení zlomenin.
Vaječný bílek na zlomeniny?
Ošetření zlomenin patří vždy do rukou lékaře. Rozhodně se nepokoušejte doma o hojení zlomené ruky nebo nohy pomocí vaječného bílku. Bílek má schopnost podporovat hojení kostí, ale zas takovou moc nemá. Jeho moc je lepší využít spíš v případech, jako jsou podvrknutí, zhmoždění a jiná bolavá místa, která si tělo zahojí samo a vy mu vaječným bílkem jenom pomůžete.
Jak si připravit obklad z vaječného bílku
Co budete potřebovat?
- 2 bílky
- a 2 lžíce pšeničné mouky.
Pokud vás trápí bolesti kostí a kloubů, můžete přidat lžičku kurkumy. Kurkuma funguje jako skvělý protizánětlivý lék, jak jsme na JakZdravě v minulosti již psali.
Postup přípravy receptu:
- Oddělte z vajec bílky a dejte je do misky.
- Bílky dobře promíchejte.
- Přidejte mouku a míchejte, dokud vám nevznikne jednotná směs.
- Do výsledného těsta namočte obvaz a připevněte na bolestivé místo jako obklad.
- Nechte na bolavém místě vytvrdnout a poté omyjte.
- Takto postupujte několik dní, ideálně obklad přikládejte dvakrát až třikrát denně.
Výhody plynoucí z konzumace bílků
Ačkoli se za výživnější z vajíček považují žloutky, i bílky mají co nabídnout. WebMD je považuje za skvělý zdroj bílkovin, které podporují budování svalové hmoty. Na druhou stranu, jak potvrzuje web EatingWell, neobsahují mnoho kalorií. Jsou také vhodné při nízkocholesterolové dietě a podporují zdraví kardiovaskulárního systému. O tom, že vejce jsou také superpotravina a není třeba se jich bát, psala naše redakce v článku staršího data.