Nadýmavé potraviny, které jsou obvykle mimo podezření –⁠ mezi nimi i jablko a sýr. Jak se vyhnout křečím bez odpírání?

Pokud máte problémy s nadýmáním, je pravděpodobné, že za to může některá z potravin uvedených na tomto seznamu. Poradíme vám, čím je nahradit.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Nadýmání se projevuje pocitem nafouklého nebo zvětšeného břicha po jídle. Obvykle je způsobeno plynatostí nebo jinými zažívacími problémy. Výživová poradkyně Adda Bjarnadottir tvrdí, že ačkoli nadýmání může být příznakem závažného zdravotního problému, je obvykle způsobeno stravou jako takovou. Zde je 13 potravin, které mohou způsobovat nadýmání spolu s návrhy, co jíst místo nich.

1) Fazole

Fazole obsahují velké množství bílkovin a zdravých sacharidů. Jsou také velmi bohaté na vlákninu a několik vitamínů a minerálů. Fazole však mohou u jedinců se syndromem dráždivého tračníku způsobovat nadýmání, plynatost, křeče a průjem. Jejich nadýmavé účinky můžete snížit namáčením a klíčením. Jsou i poměrně snadno stravitelné druhy fazolí, jako jsou fazole pinto a černé fazole. Fazole můžete také nahradit obilovinami, masem nebo quinoou.

2) Čočka

Čočka obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a zdravých sacharidů, ale také minerály, jako je železo, měď a mangan. Kvůli vysokému obsahu vlákniny však může čočka u citlivých jedinců způsobovat nadýmání. To platí zejména pro lidi, kteří nejsou zvyklí na velké množství vlákniny ve stravě. Pokud však čočku před konzumací namočíte nebo vylouhujete, může být pro trávicí systém mnohem lépe stravitelná. Klasickou čočku můžete nahradit také červenou. Světlá čočka má totiž obecně nižší obsah vlákniny než tmavá, a proto může způsobovat menší nadýmání.

3) Sycené nápoje

Další velmi častou příčinou nadýmání jsou sycené nápoje. Tyto nápoje obsahují velké množství oxidu uhličitého. Část tohoto plynu se zachytí v trávicím systému, což může způsobit nepříjemné nadýmání a dokonce i křeče. Místo sycených nápojů si dejte raději obyčejnou vodu. Mezi další zdravé alternativy patří káva, čaj a neperlivá voda s ovocnou příchutí.

4) Pšenice

Lidem s celiakií nebo citlivostí na lepek způsobuje pšenice velké zažívací potíže. Patří mezi ně nadýmání, plynatost, průjem a bolesti žaludku. Zažívací potíže může způsobovat i zdravým jedincům, obzvlášť pokud konzumujete hodně čerstvého pečiva. Existuje mnoho bezlepkových alternativ pšenice, například čistý oves, quinoa, pohanka, mandlová a kokosová mouka.

iZdroj fotografie: Pexels

5) Košťálová zelenina

Do této skupiny patří například brokolice, květák, zelí a růžičková kapusta, které mohou způsobovat nadýmání. Na druhou stranu obsahují mnoho důležitých živin, jako je vláknina, vitamín C, vitamín K, železo a draslík. Jejich stravitelnost můžete zvýšit vařením. Možnými alternativami jsou špenát, okurky, hlávkový salát, sladké brambory a cukety.

6) Cibule

I když se cibule obvykle konzumuje v malém množství, je jedním z hlavních zdrojů fruktanů v potravě. Jedná se o rozpustné vlákniny, které mohou způsobovat nadýmání. Někteří lidé jsou navíc citliví nebo nesnášenliví na jiné látky obsažené v cibuli, zejména v té syrové. Zkuste místo cibule použít čerstvé bylinky nebo koření.

7) Ječmen

Ječmen je bohatý na vlákninu a obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, jako je molybden, mangan a selen. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny může však celozrnný ječmen způsobovat nadýmání. Rafinovaný ječmen, například tzv. perlový nebo skotský ječmen, může být snášen lépe. Ječmen lze také nahradit jinými obilovinami nebo pseudocereáliemi, jako je oves, hnědá rýže, quinoa nebo pohanka.

8) Žito

Žito je vynikající zdroj vlákniny, manganu, fosforu, mědi a vitamínů skupiny B. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny a lepku však může být žito u citlivých osob hlavní příčinou nadýmání. Místo žita můžete vyzkoušet jiné obiloviny nebo pseudocereálie, včetně ovsa, hnědé rýže, pohanky nebo quinoy.

iZdroj fotografie: Freepik

9) Mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou velmi výživné a jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a vápníku. Pokud však trpíte intolerancí laktózy, mohou vám mléčné výrobky způsobit velké zažívací potíže. Mezi příznaky patří nadýmání, plynatost, křeče a průjem. Můžete vyzkoušet bezlaktózové alternativy. Lidé s intolerancí laktózy také někdy mohou bez problémů konzumovat smetanu a máslo nebo fermentované mléčné výrobky, jako je jogurt.

10) Jablka

Jablka mají vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a antioxidantů a jsou spojovány s řadou zdraví prospěšných látek. Některým lidem však jablka způsobují nadýmání a další zažívací potíže. Můžete je nahradit jiným ovocem, jako jsou banány, borůvky, grapefruity, mandarinky, pomeranče nebo jahody.

11) Česnek

Česnek je nesmírně oblíbený, a to jak pro dochucování, tak i jako léčivý prostředek. Může však způsobovat nadýmání, říhání a jiné zažívací obtíže. Vařením česneku se však tyto účinky snižují. Při vaření můžete také místo česneku používat jiné bylinky a koření, například tymián, petržel, pažitku nebo bazalku.

12) Umělá sladidla

Velké množství běžných umělých sladidel může způsobit zažívací potíže, jako je nadýmání, plynatost a průjem. Můžete vyzkoušet zdravější náhražky cukru, jako erythritol nebo stévii, které jsou pro zažívání šetrnější.

13) Pivo

Pivo obsahuje jak plyn (oxid uhličitý), tak zkvasitelné sacharidy, což jsou dvě známé příčiny nadýmání. Obiloviny používané k vaření piva také často obsahují lepek. Pokud hledáte alkoholickou alternativu, pak zkuste červené víno, bílé víno nebo lihoviny, které mohou způsobovat menší nadýmání.

Jaké další potraviny dle vás způsobují nadýmání?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články