Vejce hrozí explozí, pálivá paprička podrážděním dýchacích cest: Potraviny, které by se neměly ohřívat v mikrovlnce

Existují potraviny, které do mikrovlnné trouby prostě nepatří. Vlivem vysokého tepla se mohou některé přísady v potravinách stát i jedovatými.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

O tom, jak mikrovlnné trouby ničí vaše zdraví, toho bylo napsáno požehnaně. Pro mnoho vědců se to logicky stalo i předmětem bádání a studií. A pro mnoho výživových odborníků, jakým je například Kim Chin, se stalo prioritou seznámit lidi s nebezpečím, které plyne z ohřívání určitých typů potravin v mikrovlnné troubě. Vlivem vysokého tepla se některé přísady mohou stát škodlivými a způsobit dokonce otravu. Podívejte se, které potraviny byste neměli za žádnou cenu strkat do mikrovlnky.

1)    Krájené šunky a salámy

Lahůdky, krájené salámy a šunky, jsou už na pultě nacpané konzervanty, aby déle vydržely. Když tyto přísady ohřejete v mikrovlnné troubě, stanou se ještě škodlivějšími, než jsou za studena. Vlivem tepla cholesterol oxiduje a je ještě nebezpečnější. Takže šunky a salámy (platí i pro párky a další uzeniny) pod hrozbou srdečního onemocnění v mikrovlnné troubě neohřívejte.

2)    Zelenina se zelenými listy

Špenát, celer, brokolice a jim podobná zelenina by se do mikrovlnné trouby také neměla dostat. Tato zelenina obsahuje dusičnany. Ty jsou pro tělo velmi zdravé. Dokud ho ovšem záření nepřemění na nitrosaminy, které jsou považovány za rakovinotvorné sloučeniny.

3)    Hodně kořeněná jídla

Jídla, která mají příliš výraznou kořeněnou chuť, do mikrovlnné trouby nepatří. U pálivých papriček je to dokonce zakázáno. Pálivé papričky začnou při ohřívání vylučovat dráždivé látky do ovzduší. Ty dráždí dýchací cesty, což vede k silnému kašli a potížím s dýcháním.

4)    Vejce ve skořápce i bez ní

Vařená vejce nepatří do mikrovlnné trouby nikoli kvůli tomu, že by pak byla jedovatá, ale kvůli tomu, že vám mohou uvnitř mikrovlnky vybouchnout. Vážně. Může za to velký žár. Ten se hromadí uvnitř vajíčka, teplo se rozpíná a výsledkem je exploze vajíčka. Zda bude mít skořápku nebo ne, na výsledku nic nemění.

Vejce uvařená natvrdo rozpůlená na půlky v hrnci na stole iZdroj fotografie: Freepik

5)    Mateřské mléko

Zamražení mateřského mléka na pozdější rozmrazení není problém. Pro jeho ohřívání ale nevolte mikrovlnnou troubu. Sklo se v mikrovlnce neohřívá rovnoměrně, takže v některých částech bude mléko horké a v jiných studené. Správná teplota se vám bude velmi těžko vychytávat. Mnohem lepší je v tomto případě ohřívačka lahví.

Ještě svou mikrovlnku nevyhazujte

Nyní víte, které potraviny není bezpečné jíst ohřívané v mikrovlnce. Na druhé straně existují ale také pozitivní studie. Například tato studie zjistila, že po ohřátí zeleniny v mikrovlnce stoupá aktivita antioxidantů, které jsou v ní obsažené. Nemluvě o tom, že ohřívání jídla v mikrovlnce je neuvěřitelně rychlé a snadné. To jsou v dnešní době velmi ceněné přednosti.

Které potraviny ohříváte v mikrovlnce nejčastěji?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články