V jakém stádiu jsou banány nejlepší ke konzumaci – ještě zelené, nebo když už na sobě mají hnědé tečky?

Banány mají mnoho zdraví prospěšných vlastností. Jejich přínosy jsou však závislé na stupni zralosti. V jedné fázi vám pomohou s hubnutím, v jiné chrání před rakovinou.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Banány jsou velmi oblíbené a zdravé ovoce. Je na nich velice zajímavé, že se jejich nutriční profil v průběhu zrání mění. Možná jste si všimli, že čím je banán zralejší, tím je sladší. Nutriční specialistka Katherine Marengo vysvětluje, že je to proto, že enzymy v tkáních ovoce postupně rozkládají škrob, což je dlouhá polymerní forma cukru, která nechutná sladce, na jednoduché cukry, tedy na monosacharidy, disacharidy atd., které sladce už chutnají.

Banány a rakovina

Pokud jíte zralý žlutý banán, je velmi sladký, protože je plný jednoduchých cukrů. Vzhledem k tomu, že je škrob v banánech již rozložený, vaše tělo již nic rozkládat nemusí, a proto se vám cukry rychle vstřebají do krevního oběhu, což způsobí skok hladiny cukru v krvi. Na druhou stranu však může být konzumace zralého banánu do jisté míry prospěšná. Japonští vědci prokázali, že antioxidační a protirakovinné vlastnosti banánu prudce stoupají s jeho zráním. 

Plně zralý banán s tmavými skvrnami na žluté slupce produkuje látku zvanou TNF (Tumor Necrosis Factor), která má schopnost bojovat proti abnormálním buňkám. Čím více tmavších skvrn má, tím vyšší je jeho kvalita pro posílení imunity, tedy čím je banán zralejší, tím lepší je jeho protirakovinná kvalita. Banán se žlutou slupkou a tmavými skvrnami je 8x účinnější v posilování vlastnosti bílých krvinek než jeho nazelenalá verze.

Nezralé banány

Nezralé banány ovšem mají také řadu přínosů. Nedozrálé banány mají mimořádně vysoký obsah vlákniny, dokonce vyšší než zralé banány. Je to proto, že obsahují velké množství látky zvané rezistentní škrob. Rezistentní škrob má za následek obvyklé výhody, které byste od vlákniny mohli očekávat. Může pomoci zlepšit průjem i zácpu, podporuje zdravý střevní mikrobiom a může pomoci při hubnutí.

Studie z roku 2018 zjistila, že když muži s nadváhou nebo obezitou jedli více rezistentního škrobu při snídani nebo obědě, snědli méně kalorií při večeři. Kromě těchto kladů by rezistentní škrob v nezralých banánech mohl být přínosem i pro lidi, kteří mají problémy s hladinou cukru v krvi, protože není tráven v tenkém střevě, ale fermentuje v tlustém střevě.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Stupně zralosti a zdravotní přínosy

Banány mají v každé fázi svého zrání tedy trochu jiné vlastnosti. Můžeme je rozdělit do pěti stupňů, od zelených nezralých, až po přezrálé hnědé. Každá fáze trvá (v závislosti na okolních podmínkách) zhruba  1- 3 dny:

  • Nedozrálé velmi pevné: Banány jsou tmavě zelené až středně zelené. Zlepšují kontrolu hladiny cukru v krvi, podporují zdraví střev a pomáhají při hubnutí.
  • Sotva zralé pevné: Banány jsou světle žluté se světle zeleným povrchem. V této fázi mají vysoký obsah vlákniny a nízký obsah sacharidů. Podporují kontrolu hladiny cukru v krvi.
  • Zralé snadno se loupou: Banány jsou středně žluté, bez hnědých skvrn (nebo s několika málo skvrnami). Mají maximum mikroživin, jako je draslík a vitamín B6.
  • Velmi zralé měkké, ale ne kašovité: Banány jsou stále žluté, ale už mají několik tmavých skvrn. Jsou snadněji stravitelné, vhodné k samostatné konzumaci nebo do zdravých jídel.
  • Přezrálé měkké, uvnitř kašovité: Banány jsou již silně hnědě skvrnité nebo zcela hnědé. Jsou velmi sladké a mohou nahradit tuky při pečení.

Závěrem lze říci, že zralý banán je nejlepší volbou, když vaše tělo potřebuje rychlý cukr. Pokud nechcete rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, můžete zvážit konzumaci zralého banánu s trochou ořechového másla (tuk zpomaluje vstřebávání cukrů do krevního oběhu) nebo jednoduše sníst banán, dokud je ještě zelený nebo lehce nazelenalý.

V jaké fázi zralosti máte banány nejraději?

Zdroj: Greatist

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články