Ricinový olej lidé milují pro jeho rychlý účinek a všestranné využití. Zábal pomůže i se silnou bolestí svalů a kloubů

Ricinový olej má až neuvěřitelné množství různých způsobů využití. Kromě kosmetických benefitů přináší i četné zdravotní výhody. Toto jsou ty nejznámější. 

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Ricinový olej je víceúčelový rostlinný olej, který lidé používají již tisíce let. Vyrábí se extrakcí oleje ze semen rostliny Ricinus communis. Nutriční specialistka Jillian Kubala, MS, RD vysvětluje, že historicky se ricinový olej používal jako účinné projímadlo. Používal se také k vyvolání porodu. Dnes se však ricinový olej hojně používá jako složka v kosmetice. Má také řadu lékařských a průmyslových využití.

Účinné projímadlo

Lidé používají ricinový olej jako přírodní prostředek proti občasné zácpě. Může však způsobit vedlejší účinky, jako jsou křeče a průjem, a neměli byste ho používat k léčbě chronické zácpy.

Přírodní hydratační prostředek

Ricinový olej pomáhá zadržovat vlhkost v pokožce. Ačkoli je tato přírodní alternativa k průmyslově vyráběným produktům považována za bezpečnou, u některých lidí může způsobit alergické reakce nebo podráždění.

Může podporovat hojení ran

Někteří lidé používají ricinový olej na rány, aby podpořili hojení. Často se k tomuto účelu mísí s dalšími léčivými složkami, jako je například peruánský balzám. Aplikace ricinového oleje na rány vytváří vlhké prostředí, které může pomoci podpořit hojení a zabránit vysychání ran.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Výhody používání ricinového oleje na pleť

Ricinový olej má mnoho potenciálních výhod. Patří mezi ně:

  • Prevence vrásek: Ricinový olej obsahuje antioxidanty, které bojují proti volným radikálům v těle. Volné radikály jsou zodpovědné za urychlování procesu stárnutí a způsobují, že se vrásky objevují dříve.
  • Boj proti akné: Ricinový olej má antibakteriální vlastnosti. Bakterie na obličeji mohou ucpávat póry a vést ke vzniku akné.
  • Zmírnění otoků: Ricinový olej má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci mírnit otoky a opuchlost. Mohl by také snížit velikost zanícených pupínků nebo očních váčků.
  • Hydratace: Vlhkost udržuje vaši pleť mladou, lesklou a zdravou. Vlhkost také zabraňuje tvorbě vrásek.
  • Zklidňuje spáleniny od slunce: Díky svým protizánětlivým vlastnostem může ricinový olej zmírnit bolest spojenou se spálením od slunce. Jeho hydratační vlastnosti mohou pak také omezit olupování.
  • Boj proti suchým rtům: Ricinový olej je velmi častou složkou rtěnek i lesků na rty. Pokud máte suché rty, vynechejte barvu a použijte ricinový olej. Možná ho ale budete chtít smíchat s nějakým lépe chutnajícím olejem, například kokosovým.
  • Podpora celkového zdraví pokožky: Ricinový olej je plný zdravých mastných kyselin. Mastné kyseliny jsou nezbytné pro udržení dobrého zdraví pokožky.

Využití ricinového oleje k léčbě bolavých kloubů a svalů

Pokud chcete použít ricinový olej k léčbě bolesti či zánětu, postupujte dle jednoho z níže uvedených návodů:

1. Zahřejte olej ve vodní lázni. Namočte do něj látku nebo gázu a aplikujte na bolavý kloub. Převažte a nechte působit přes noc.

2. Navlhčete hadřík v teplém oleji a přiložte na postiženou oblast, nahoru položte teplou ohřívací láhev či nahřívací sáček. Nechte působit 45 minut.

3. Horký ricinový olej se používá k léčbě artritidy, revmatismu, bolesti kloubů a svalů.

Aplikujte ricinový olej na postižené oblasti a nechte jej zahřát působením modré lampy po dobu 5-10 minut (lampu držte ve vzdálenosti 35-40 cm od povrchu těla). Poté olej vtírejte do pokožky, dokud se zcela nevstřebá. Opakujte 3x denně. Zastánci této metody tvrdí, že po několika měsících každodenního používání ricinového oleje se tímto způsobem můžete zbavit i těch nejtěžších forem artritidy.

K čemu dalšímu využíváte ricinový olej vy?

Zdroj: Healthline, Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články