3 běžné návyky, které vedou ke vzniku ledvinových kamenů. Záleží i na tom, kolik jí člověk masa

Ledvinové kameny jsou bolestivý problém, který může mít velmi negativní vliv na váš každodenní život. Abyste se jim vyhnuli, vyvarujete se těchto návyků.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Ledvinové kameny jsou velmi nepříjemný problém, který se vyznačuje ostrou a pronikavou bolestí. Vznikají především v případě, když tento párový orgán nedokáže udržet rovnováhu vody, soli a dalších minerálů při močení, což vede podle lékařky Alana Biggers k jejich shlukování a následné tvorbě malých kamínků. Ty buď jen tak plavou nebo se dostávají ven do organismu a způsobují tak intenzivní potíže. S prevencí jejich vzniku vám však naštěstí dokáží pomoci určité změny životního stylu. 

Ledvinové kameny

Velikost ledvinových kamenů se může pohybovat od zrnka písku až po velikost golfového míčku. Pokud vám je lékař diagnostikuje, pravděpodobně pro jejich léčbu zvolí chirurgický zákrok – málokdy je tělo dokáže samo odstranit. Abyste se však vyhnuli jejich vzniku, měli byste upustit od následujících návyků nezdravého životního stylu.

Jíte hodně masa 

Pokud jste náchylní k ledvinovým kamenům, neměli byste každý den jíst maso, jehož nadměrná konzumace často zvyšuje pravděpodobnost jejich vzniku. Většina odborníků doporučuje zmírnit přísun bílkovin z této potraviny a raději ji nahradit zdravějšími alternativami, jako jsou například luštěniny, sýry nebo tofu. Abyste se vyhnuli problémům, jezte každý den maximálně 115 gramů masa nebo masových výrobků. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pijete málo vody

Nízký objem moči v důsledku nedostatečného příjmu tekutin je jedním z nejrizikovějších faktorů při vzniku ledvinových kamenů. V takovém případě se totiž v ledvinách více koncentrují soli a minerály, které se následně snadno spojí a vedou k tvorbě kamenů. Nejjednodušším řešením je v tomto případě začít pít více vody, tedy alespoň 2 až 3 litry denně.

Potraviny s vysokým obsahem soli

Důležité je také snížit příjem soli – vyhněte se proto konzumaci potravin s jejím vysokým obsahem, jako jsou například uzená masa, slaniny, brambůrky či jiné zpracované pochutiny. Obecně byste však měli namísto přílišného množství soli ochucovat své pokrmy jiným, zdravějším kořením nebo do nich přidat citronovou šťávu. Citrony mají totiž vysoký obsah citrátů, které snižují riziko vzniku ledvinových kamenů.

Konzumace určitých potravin 

Jedním z nejčastějších typů ledvinových kamenů je tzv. kalcium oxalátový kámen. Ten vzniká především z nadměrné konzumace šťavelanů, minerálů, které mají tendenci se snadno shlukovat, a to zejména pokud není v ledvinách dostatek tekutiny. Abyste se vyhnuli problémům, měli byste jíst méně potravin bohatých na oxaláty, jako jsou ořechy, červená řepa, čokoláda, červené fazole, šťovík nebo špenát.

iZdroj fotografie: Pexels

Rozhodně je však ze svého jídelníčku zcela nevyřazujte, protože většina z nich obsahuje důležité živiny pro zdraví těla. Pokud je však chcete jíst, měli byste udržovat dobrou hladinu vápníku v těle, který brání potenciálnímu vzniku kamenů. Spojuje se totiž spolu se šťavelany již v žaludku, tudíž zabraňuje shlukování minerálů v ledvinách. Mezi potraviny s jeho obsahem patří především mléčné výrobky, semena, okurky, melouny, banány, květák a zelí. 

Jaké zkušenosti máte s ledvinovými kameny?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články