Domácí léčivý sirup, který by měl mít doma každý. Je dobrý proti kašli, bronchitidě i bolestem v krku

Mladé smrkové výhonky v sobě ukrývají cenné léčivé látky, které vám pomohou léčit záněty dýchacích cest. Zkuste si ho připravit doma i vy. Není to těžké.

Nemocný muž nalévající si sirup na lžičku i Zdroj fotografie: Freepik
                   

I jehličnany mají v léčitelství co nabídnout. Hlavně smrk ukrývá ve svém jehličí mnoho léčivých látek. Nejlepší jsou jeho mladé výhonky, ze kterých si můžete připravit skvělý domácí sirup. Ten zažene kašel, pomůže při zánětu průdušek i při bolestech v krku.

Jak vyrobit sirup ze smrčí

Pro sběr smrkových výhonků (respektive mladých větviček) je ideální pozdní jaro, jak doporučuje web ABeautifulLifeMagazine. Poznáte je podle světle zelené barvy a jemné konzistence. Jsou bohaté na zdravou šťávu, které ve starších větvích mnoho nenajdete. Sběr si naplánujte na jasný den, kdy bude svítit slunce a výhonky budou suché. Nesbírejte po dešti. I tak bude potřeba nové větvičky opláchnout a přecedit a osušit na sítu. V případě přípravy borůvkového sirupu, o kterém jsme nedávno psali, musíte ovoce omýt také.

Recept na sirup ze smrkových větviček

Existují dva způsoby, jak si připravit smrkový sirup. Jeden bez vaření, druhý s vařením.

Smrkový sirup bez vaření

Co budete potřebovat?

  • Mladé smrkové výhonky
  • a cukr.

Postup přípravy receptu:

  1. Rozložte výhonky do sklenice, můžete je nakrájet na drobnější kusy, ale není to nezbytné.
  2. Na vrstvu nasypte cukr, dejte další vrstvu výhonků, opět posypte cukrem a tak stále dokola, dokud nebude sklenice plná.
  3. Upěchujte výhonky do sklenice tak, aby poslední vrstva byla cukrová.
  4. Uzavřete nádobu a nechte zhruba pět týdnů na teplém místě, dokud smrčí nepustí šťávu.
  5. Každý den nádobu protřepte.
  6. Nakonec kapalinu přelijte do lahví a skladujte na chladném místě.
Mladé smrkové výhonky iZdroj fotografie: Freepik
Pro přípravu sirupu potřebujete mladé větvičky smrku.

Vařený smrkový sirup

Co budete potřebovat?

  • Mladé smrkové výhonky,
  • studenou vodu
  • a cukr.

Postup přípravy receptu:

  1. Vložte výhonky do hrnce a zalijte studenou vodou v poměru 1:3.
  2. Vařte jednu hodinu.
  3. Přeceďte a přidejte cukr (1 kg na litr) a vařte, dokud sirup nezhoustne.
  4. Přelijte sirup do lahví a pasterizujte. Skladujte na chladném a stinném místě.

Česnekový domácí sirup je proti bakteriím a virům násobně účinnější než antibiotika. Prarodiče věděli, jak ho efektivně dávkovat

Aplikace a dávkování:

Sirup se užívá při respiračních nemocech, jak píše web CalicoAndTwine. Preventivně se mohou užívat 1-2 lžičky denně. Léčivý sirup se dá připravit i z ibišku, jak jsme na JakZdravě psali dříve.

Jaký sirup si připravujete doma vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články