Česnekový domácí sirup je proti bakteriím a virům násobně účinnější než antibiotika. Prarodiče věděli, jak ho efektivně dávkovat

Česnek a med jsou velmi oblíbené ingredience, které přináší mnoho zdravotních účinků. Podívejte se, jak je můžete využít a co obsahují.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Česnek a med přináší mnoho prokazatelných zdravotních výhod. Jejich blahodárné přínosy můžete získat jak smícháním těchto dvou ingrediencí dohromady, tak také samostatně. Lze je užívat jako léčivé doplňky stravy a můžete si s nimi také obohacovat recepty. Měli byste však vědět, že některé formy medu a česneku mohou být mnohokrát prospěšnější než ty jiné. Proto si přečtěte veškeré informace spojené s tímto tématem. 

Blahodárné vlastnosti česneku a medu

Česnek a med se používají v tradiční medicíně po celém světě již stovky let. Hlavní zdravotní složkou česneku je alicin, který obsahuje kyslík, síru a další chemické látky. Je to také složka, díky které má česnek antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Odborníci uvádějí, že více alicinu se uvolňuje při sekání nebo drcení čerstvých stroužků. Pro dosažení maximálního účinku byste tak měli vždy používat pouze čerstvý česnek. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Med má přirozeně vysoký obsah antioxidantů zvaných flavonoidy a polyfenoly. Tyto chemické látky pomáhají například bojovat proti zánětům v těle, jako jsou zarudnutí nebo otoky. Touto vlastností med pomáhá také vyrovnávat lidský imunitní systém, díky němuž náš organizmus dokáže předcházet některým onemocněním. Mimo to má med také antivirové a antimykózní vlastnosti.

Zdravotní účinky, které přináší jak samostatný med a česnek, tak jejich kombinace

Lékařský výzkum se věnoval zdravotním přínosům česneku a medu samostatně i v jejich kombinaci. Jak tyto suroviny přesně účinkují uvádíme níže. Autoři také uvedli, že v tradiční etiopské medicíně se určitý druh místního medu používá k léčbě dýchacích potíží, kožních infekcí, a dokonce i průjmu. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Česnek se naopak tradičně používá k léčbě nachlazení a kašle. Někteří lékaři uvádí, že posiluje imunitní systém, a také pomáhá zmírňovat příznaky astmatu. Navíc například arabská tradiční medicína doporučuje česnek jako pomoc při léčbě srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku, artritidy, bolesti zubů, zácpy a různých infekcí. 

Antibakteriální účinky

Jedna laboratorní studie zjistila, že česnek a druh medu zvaný „tazma“ dokázaly samostatně zastavit růst některých druhů bakterií, které se do těla dostávají z jídla. Autoři testovali každou potravinu zvlášť, přičemž bylo očividné, že česnek i med dokázaly při samostatném testování bakterie zahubit. Jejich kombinace však byla ještě účinnější, protože zpomalila nebo zastavila růst bakterií, které způsobují infekce včetně zápalu plic a určitého druhu otravy jídlem.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Antivirotické účinky 

Některé druhy medu mají tak silné antivirové vlastnosti, že to může pomoci léčit nebo předcházet nachlazením a dalším virovým onemocněním. Jedna laboratorní studie dokonce zjistila, že manukový med dokázal zastavit růst virových složek chřipky. Vědci tak dospěli k závěru, že je tento druh medu srovnatelný s některými antivirotiky. 

Účinky napomáhající udržet si zdravé srdce 

Ohledně přínosů česneku pro zdravé srdce bohužel nebyl prozatím dokončen žádný výzkum. Avšak podle několika klinických a laboratorních studií je v něm obsaženo mnoho antioxidantů, které dokáží snižovat riziko srdečních onemocnění. Zde je přehled veškerých výhod, které česnek díky obsaženým látkám přináší:

  • snižuje vysoký krevní tlak
  • snižuje vysokou hladinu cholesterolu
  • zabraňuje nadměrné srážlivosti krve 
  • zabraňuje ztvrdnutí nebo ztuhnutí cév
  • pomáhá chránit srdeční svaly před poškozením
  • zvyšuje pružnost cév
iZdroj fotografie: Depositphotos

Účinky zlepšující paměť a zdraví mozku 

Antioxidační látky obsažené v medu a česneku mohou také chránit mozek před chorobami, jako je demence a Alzheimerova choroba. Studie uvádějí, že výtažky z česneku obsahují vysoké množství antioxidantu zvaného kyselina kyolová, která pomáhá chránit mozek před poškozením způsobeným stárnutím. To může u některých lidí přispět ke zlepšení paměti, koncentraci a soustředění.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Zobrazit další články