SZPI upozorňuje na falšované, nejakostní, či dokonce nebezpečné potraviny. Salám, který nyní stáhli z trhu, byl vyloženě zdraví ohrožující.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opět vydala varování ohledně nebezpečné potraviny, kterou zajistili přímo na prodejně. Přestože nebyla potravina prošlá, byla zdravotně závadná. Jednalo se o salám, a to, že nebyl v pořádku, bylo naštěstí viditelné pouhým okem, proto byste jej pravděpodobně dobrovolně nekonzumovali.
SZPI varovala před nebezpečným salámem
Na JakZdravě jsme vás již varovali před mnoha potravinami, které SZPI shledala nevyhovujícími a stáhla je z prodeje. Většinou se jednalo o produkty z nějakého velkého obchodního řetězce. Tentokrát si inspekce posvítila na menší obchody a na prodejně RADKA PŘIBYLOVÁ, Staříč (Staříč 500, 739 43 Staříč) nalezla nevyhovující vzorek.
Tentokrát se nejednalo o nedodržení teploty skladování, zavádějící obsah ani překročení data použitelnosti, ale o viditelné známky kazivosti potraviny. Úřední kontrola odhalila na povrchu potraviny kolonie plísní a ihned ji zařadila do kategorie nebezpečných potravin. Jednalo se o salám o hmotnosti 0,6 kg, šarže DP07.12.2023. Výrobcem tohoto salámu je Pejskar spol. s.r.o., s adresou Dlouhá ul., Praha 1. SZPI varuje před konzumací výše zmíněného salámu a varování zveřejnila na svých webových stránkách PotravinyNaPranýři.
Plísně vám mohou poškodit zdraví
Jak jsme již na JakZdravě několikrát zmiňovali, plíseň vám může v těle nadělat pěknou paseku. Plísně totiž mohou obsahovat toxiny, které jsou škodlivé a mohou tak způsobit vážné zdravotní problémy, včetně zažívacích potíží, alergických reakcí nebo dokonce otrav. Tyto toxiny mohou být přítomny i v potravinách, které nemají zjevné známky poškození. Plísně prorůstají potravinou, pokud si tedy všimnete poškozené části, rozhodně nestačí ji odříznout či umýt. Je potřeba vyhodit potravinu celou.
V případě salámu, na který SZPI upozornila, přítomnost plísní naznačuje, že produkt mohl být nevhodně skladován nebo že mohl být kontaminován již během výrobního procesu. Konzumace takového salámu by mohla vést k riziku intoxikace a zdravotních komplikací. Při konzumací potravin proto dbejte zvýšené opatrnosti.