Zázračný lék na bradavice a mnohem víc: Tea tree olej používali už domorodí Australané, dodnes má v lékárničce své místo

Tea tree olej je pro své účinky využíván v boji proti bakteriím, virům a plísním. Lze ho využít v péči o domácnost, krásu i zdraví. S jeho pomocí můžete léčit neduhy nejrůznějšího druhu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Olej z čajovníku australského je známý jako tea tree olej. Už po tisíce let je vyhledáván pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. Dle zdravotnice Cynthia Cobb ho lze ho využít v péči o krásu a zdraví, ale i pro udržování čisté domácnosti. Díky své svěží vůni je běžnou složkou kosmetických produktů, jako jsou mýdla, šampony a zvlhčovače. Základem úspěchu při léčbě kožních problémů je jeho správné použití.

Účinky tea tree oleje

Tea tree olej má silné antibakteriální, protizánětlivé, antivirové, protiplísňové a celkově antimikrobiální účinky. Díky tomu může pomoci při léčbě zánětlivých onemocnění a hojení ran, zabránit šíření chřipkových virů a posilovat imunitní systém.

Využití tea tree oleje

Už domorodí obyvatelé Austrálie používali tea tree olej při léčbě infekcí a hojení ran. Dnes je využíván především k léčbě mykózy nohou a nehtů, kvasinkových infekcí, akné a dalších zánětlivých a plísňových onemocnění. Olej z čajovníku je využíván také k dezinfekci prostředí, kdy při rozptýlení ve vzduchu pomáhá v domácnosti ničit bakterie a viry. Přidává se také jako aktivní složka do domácích přírodních antibakteriálních směsí. Jako bonus uvítáte provonění domácnosti jeho silným svěžím aromatem.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Antibakteriální vlastnosti tea tree oleje můžete využít i v péči o krásu a zdraví pokožky. Nejčastěji je používán ke zklidnění projevů kožních problémů způsobených zánětem, jako je akné nebo zanícené vyrážky. Nikdy ho však nepoužívejte na kůži přímo z lahvičky. Koncentrované esenciální oleje pokožku dráždí, proto je nutné je před použitím naředit.

Použití tea tree oleje na pokožku

Z důvodu možného podráždění pokožky je nutné tea tree olej před použitím naředit nosným olejem. Můžete využít například kokosový nebo jojobový olej.

Použití na bradavice

Bradavice jsou neškodné výrůstky, které ale dokážou být pro postiženou osobu nepříjemné, navíc jsou nevzhledné, a to především při růstu na citlivých místech, jako jsou třísla nebo podpaží. Někteří lidé při léčbě bradavic využívají právě síly tea tree oleje. Ačkoliv nebyl proveden žádný vědecký výzkum, který by prokázal jeho působení proti bradavicím, mnoho lidí na něj nedá dopustit. Jeho účinnost údajně spočívá v dehydratování bradavice, které způsobí její vyschnutí a odumření.

iZdroj fotografie: Freepik

Nežádoucí účinky a rizika

Jak je zmíněno výše, neředěný tea tree olej může vyvolat podráždění kůže. Některé osoby s citlivou pokožkou však mohou pociťovat mírné kožní reakce i při nanesení zředěného esenciálního oleje na kůži. Z toho důvodu byste měli nejprve provést test tolerance na velmi malém a zdravém místě kůže. Jestliže se neobjeví žádná reakce do několika hodin, můžete tea tree olej využívat dle potřeby. Olej z čajovníku ovšem nikdy neužívejte vnitřně, může způsobit vážné reakce. Stejně tak ho neaplikujte v blízkosti očí, které může silně podráždit.

K jakým účelům využíváte tea tree olej vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
Zničehonic se u něj objevila bolest zad. Při vyšetření vyšlo najevo, že má jeden orgán navíc
Události247
Události247
Ukrajina dostane velkou pomoc. Nově dodané tanky budou něčím výjimečné
VědaŽivě
VědaŽivě
Výhody platební brány pays proti konkurenci
adbz
adbz
Microgreens: Zásobárnu vitamínů si snadno vypěstujete doma