Tělesný pach a potraviny, které ho zhoršují. Některá zelenina, maso i káva mají svůj vliv

Za vznikem tělesného zápachu může být mnoho faktorů, od horkého počasí až po onemocnění. Někdy je však na vině některá z těchto pěti potravin.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tělesný zápach není způsoben pouze špatnou osobní hygienou, příčinou může být i strava, například některá koření a potraviny. Zdrojem problému může být i stres, hormonální změny nebo i syntetické oblečení. Jak ale upozorňuje Dr. Stacy Sampson, pokud vyloučíte všechny výše zmíněné příčiny nebo pokud dochází ke zvýšenému pocení i při normálních teplotách a v klidu, může být na místě podezření na vážnější problém, například nemoc. Než ale začnete obcházet lékaře, zaměřte se na stravu a případně omezte konzumaci níže uvedených potravin.

Potraviny, které negativně ovlivňují tělesný pach

Ačkoli si to možná vůbec neuvědomujete, existují potraviny, které mohou změnit přirozený zápach vašeho těla. Následující potraviny mohou být skutečnými viníky velkých problémů:

1. Košťálová zelenina

Košťálová zelenina je sice prospěšná pro střevní trakt, ale může zapříčinit tělesný zápach. Potraviny, jako je brokolice, zelí a květák, uvolňují vůně, které se mohou dostat do potních žláz a způsobit nepříjemný pach. Tato zelenina představuje dvojí problém. Je bohatá na síru a rozkládá se na merkaptan (bezbarvý, zapáchající plyn). Obsahuje také vlákninu zvanou rafinóza, která se ve střevech nerozkládá. Což má za následek páchnoucí plyny z bakteriálního kvašení. Tato zelenina je však součástí zdravého jídelníčku, proto ji nevynechávejte úplně.

2. Červené maso

Vegetariánská strava má mnoho výhod, včetně překvapivě pozitivního vlivu na množství tělesného zápachu. Starší, ale velmi často citovaná studie Chemical Senses z října 2006 zjistila, že lidé, kteří dodržují bezmasou dietu, vydávají mnohem příjemnější vůni než ti, kteří pravidelně konzumují červené maso. Jednalo se však o malou studii, které se zúčastnilo pouze 17 osob, a ta nade vší pochybnost neprokazuje, že červené maso způsobuje páchnoucí pot. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Spíše to ukazuje na skutečnost, že existuje určitá souvislost mezi konzumací červeného masa a nepříjemným zápachem. Vědci poukazují na to, že červené maso je kvůli vysokému obsahu bílkovin a tuku hůře stravitelné než mnoho jiných potravin. Upozorňují, že zbytky, které zůstávají v trávicím traktu, hnijí a nakonec způsobují zápach a vylučují toxiny, které se uvolňují potem.

3. Pískavice řecké seno

Pískavice řecké seno je bylina, která se často používá k vaření a někdy i jako lék (i když zatím není dostatek důkazů o jejích údajných zdravotních účincích). Má však charakteristický zápach, který se často přirovnává k vůni javorového sirupu. Za tento zápach je zodpovědný sotolon, který prochází tělem v nezměněné podobě a vylučuje se potem a močí. Sotolon se vyskytuje jak v javorovém sirupu, tak ve zrajícím rumu, a proto jsou jejich vůně podobné. Jediný způsob, jak se zápachu zbavit, je přestat pískavici užívat.

4. Ryby

Ryby jsou obvykle jedny z prvních potravin, které vás napadnou, když pomyslíte na zdravé stravování, protože obsahují srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Některé druhy ryb, stejně jako mnoho dalších potravin bohatých na esenciální cholin – jako jsou vejce, luštěniny a játra – však mohou být pro některé osoby trpící trimetylaminurií (známou také jako syndrom rybího zápachu) problematické.

Tento syndrom se vyskytuje u lidí, kteří geneticky nejsou schopni odbourávat cholin, což vede k silnému rybímu zápachu. Pokud má někdo podezření, že trpí syndromem rybího zápachu, může s pomocí lékaře nebo dietologa sestavit zdravý jídelníček, který se vyhne spouštěcím potravinám a zároveň mu dodá potřebné živiny.

5. Káva

Vaše milovaná ranní káva se může obrátit proti vám. Podle Michiganské univerzity může kofein obsažený v kávě aktivovat potní žlázy, což u některých lidí vede k nadměrnému pocení a tělesnému zápachu. To je ještě pravděpodobnější, pokud jste na kofein citliví nebo jej konzumujete ve velkém množství. Pomoci může omezení kofeinu buď snížením počtu kofeinových nápojů nebo přechod na kávu a čaj bez kofeinu.

Jaké další potraviny přispívají, dle vašich zkušeností, k tělesnému zápachu?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články