Jsou všude, ale kdyby zmizely, bylo by mnohem méně úmrtí na srdeční choroby

Tyto nebezpečné sloučeniny se nachází v mnoha potravinách a většina lidí je konzumuje každý den. Mnozí si však neuvědomují, že mohou vyvolat srdeční infarkt.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Přestože se na internetu neustále objevují mnohá varování před škodlivostí nasycených mastných kyselin, jen zřídka se mluví o možných účincích transmastných kyselin, které obsahují téměř všechny rafinované rostlinné tuky. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí by však snížení jejich obsahu v potravinách mohlo zabránit až 7 000 úmrtí na kardiovaskulární choroby a až 20 000 úmrtí na samotný srdeční infarkt ročně. Pokud je tedy pravidelně konzumujete i vy, raději byste měli co nejdříve přestat. 

Rafinované rostlinné tuky a jejich výroba 

Mezi rafinované rostlinné tuky patří především rostlinné oleje, které má ve své kuchyni pravděpodobně každý. První fází jejich výroby je drcení a pražení semen rostlin při teplotě 100 stupňů Celsia a poté dochází k jejich lisování pod vysokým tlakem a teplotou kolem 160 stupňů Celsia – právě tato fáze způsobuje, že produkt ztrácí velkou část vlákniny a živin, včetně bílkovin. Při rafinaci se navíc nejčastěji používá hexan, což je druh uhlovodíkového rozpouštědla, které pomáhá extrahovat olej z výlisků.

Dále je během procesu používána také kyselina fosforečná, která odstraňuje další cenné složky včetně fosfolipidů, lecitinu, bílkovin, chlorofylu, hořčíku, železa, mědi nebo vápníku – a posledními kroky jsou poté odkyselení, bělení a odvodnění. Výsledkem těchto složitých procesů však nejsou pouze tepelně odolné oleje určené ke smažení, ale také proměna nenasycených mastných kyselin na nebezpečné transmastné kyseliny (ty se mimo jiné vyskytují i v mnoha vysoce zpracovaných výrobcích, jako jsou například tvrdé margaríny). 

Moderní strava je jimi přetížená

Četné studie ukazují, že právě transmastné kyseliny mají velmi negativní vliv na lidský organismus. Jejich pravidelná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku nadváhy a obezity, stejně tak i rakoviny, zdvojnásobuje riziko srdečních onemocnění a především také způsobuje poruchy metabolismu sacharidů. Kromě toho se mohou časem hromadit v cévách a způsobit tak aterosklerózu nebo zvýšení odolnosti tkání vůči inzulínu – není proto žádným překvapením, že vysoce zpracované potraviny v současné době výrazně přispívají ke zdravotním potížím.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nepříznivě mohou na organismus působit i výše zmíněné rafinované oleje. Ty však navíc obsahují omega-6 mastné kyseliny, které spolu s kyselinami omega-3 a omega-9 plní v těle mnoho důležitých funkcí – a ačkoliv se může zdát, že tak mohou zdraví prospívat, opak je pravdou. Klíčový je totiž správný poměr těchto tuků, a pokud omega-6 převládá v těle, omega-3 začíná způsobovat záněty. Ty zase vedou k vyššímu riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění. 

Jak se ochránit před nebezpečím 

Pokud se chcete vyhnout případným problémům, můžete přijmout následující opatření:  

  • volte vždy nerafinované oleje bohaté na omega-3 kyseliny
  • vyhýbejte se smaženým potravinám
  • odstraňte ze stravy vysoce zpracované výrobky obsahující transmastné kyseliny 
  • přidejte do svého jídelníčku více přírodních zdrojů omega-3 mastných kyselin, včetně tučných mořských ryb, abyste vyvážili všudypřítomné omega-6 mastné kyseliny 

Jak se před transmastnými kyselinami chráníte vy?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články