Kůru z citrusových plodů je škoda vyhazovat. Má skvělé účinky na zdraví těla i pokožky

Citrusové plody se řadí mezi nejoblíbenější ovoce. Ovšem i jejich kůra, která se loupe, může být zdraví prospěšná. Je bohatá na vitamíny i vlákninu.

i Zdroj fotografie: Rebecca Siegel / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Citrusové plody jsou chutné a také známé tím, že obsahují velké množství vitamínu C. Ovšem vitamín C je daleko více obsažen v jejich kůře. A ta může být zdraví velmi prospěšná. Není sice tak chutná jako vnitřek ovoce, ale mimo vysokého obsahu vitamínu C se může pochlubit například vysokým obsahem vlákniny. Dietoložka a lékařka Kathy W. Warwick, R.D., CDE popisuje, že kůra citrusů obsahuje také limonen, který chrání pokožku před rakovinou.

Zdraví prospěšné látky vyskytující se v citrusové kůře

V kůře citrusů se objevuje velké množství živin, které podporují zdraví. Díky vysokému obsahu vitamínu C a vlákniny citrusová kůra podporuje zdraví srdce a správné trávení. Citrusová kůra obsahuje také provitamín A, kyselinu listovou, riboflavin, thiamin, vitamín B6 a vápník. Pochlubit se také může rostlinnými sloučeninami zvanými polyfenoly. Ty pomáhají předcházet a zvládat hned několik chronických stavů, jako diabetes či obezita. V kůře je obsažena také chemická látka limonen, která pomáhá chránit před rakovinou kůže.

Možné nevýhody konzumace citrusové kůry

Citrusové kůry bohužel obsahují oproti vnitřku ovoce daleko větší množství pesticidů. Ty se používají k ochraně plodů proti plísním a hmyzu. Pesticidy mohou mít nepříznivý vliv na zdraví, a to včetně zvýšeného rizika hormonální dysfunkce. Kvůli pesticidům je doporučené mýt citrusy pod horkou vodou, aby se snížilo jejich zkonzumované množství. Kvůli své tvrdosti může být kůra též těžko stravitelná a její konzumace ve větším množství může způsobit žaludeční nevolnosti. Ke všemu se špatně žvýká a je dost hořká.

iZdroj fotografie: Flickr

Způsoby konzumace citrusové kůry

Vzhledem k tomu, že kůra citrusů je poměrně tvrdá a hořká, tak se může stát, že nebudete mít chuť si ji dávat jen tak samotnou. Ze začátku je lepší jíst menší množství, aby se předešlo případným žaludečním potížím. Kůru lze nakrájet na tenké proužky a přidat je do salátů nebo smoothie. Abyste dosáhli sladšího výsledku, můžete kůru kandovat nebo si z nich vyrobit marmeládu. Nastrouhanou ji lze také přidat do jogurtu, ovesných vloček, muffinů, dresinků nebo marinád.

Recept pro omlazení pleti

Pomeranč se omyje ve vodě s 1 lžící jedlé sody. Kůru z pomeranče nastrouhejte a spolu s ní také 1 mrkev. Ke směsi přidejte 3 natrhané bobkové listy, 1 lžičku kurkumy a 100 ml olivového oleje. Všechny suroviny dobře promíchejte. Ve vodní lázni vařte směs přibližně 30 minut. Směs nechte vychladnout a přeceďte. Dužinu zbylou na cedníku přendejte do mixéru a rozmixujte. Pevnou směs aplikujte na krk, obličej a ruce každý večer. Nechte působit 30 minut a poté smyjte teplou vodou.

K jakým účelům využíváte citrusovou kůru?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Zobrazit další články