Proč pít syrovátkový protein: Kromě podpory růstu svalů slibuje snížení krevního tlaku

Syrovátkový protein je velmi užitečný doplněk stravy, který nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů. Stačí jej zařadit do svého jídelníčku.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Syrovátkový protein patří mezi nejoblíbenější doplňky stravy na světě, a to z velmi dobrého důvodu. Za cenu velmi mála kalorií totiž podle Dr. Grant Tinsley disponuje velmi vysokou výživovou hodnotou a mnoha zdraví prospěšnými účinky, jako je například podpora růstu svalů, nižší krevní tlak nebo dokonce ochrana před cukrovkou 2. typu. Kromě toho jej lze velmi snadno koupit a jeho přidání do jídelníčku je naprosto triviální – stačí prášek rozmíchat s vodou a následně jej kdykoliv během dne vypít nebo jej použít jako ingredienci do jídla. 

1) Zdroj vysoce kvalitních bílkovin

Syrovátka je tekutina, která se odděluje z mléka při výrobě sýrů. Jedná se však o kompletní, vysoce kvalitní bílkovinu, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Kromě toho je také velmi dobře stravitelná – ve srovnání s jinými druhy bílkovin se rychleji vstřebává ze střev, čímž usnadňuje práci trávicího traktu. Je také důležité poznamenat, že existují tři hlavní typy syrovátkového proteinového prášku, a to koncentrát (WPC), izolát (WPI) a hydrolyzát (WPH), přičemž nejběžnějším a také nejlevnějším typem je právě koncentrát. 

2) Podporuje růst svalů

S postupem stárnutí dochází k přirozenému poklesu svalové hmoty, což obvykle vede k tloustnutí a zvyšování rizika mnoha chronických onemocnění. Tento nepříznivý faktor lze však částečně zpomalit nebo jej zvrátit, a to zejména kombinací silového tréninku a vhodné stravy bohaté na bílkoviny. Právě proto se stal syrovátkový protein jedním z užitečných pomocníků, který podporuje růst svalů, a navíc je chrání před oslabováním. Stejně tak je zařazení tohoto doplňku stravy užitečné pro udržení síly

3) Snižuje krevní tlak

Pravidelná konzumace syrovátkového proteinu také pomáhá snižovat krevní tlak, což je jeden z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění, jako je například srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. Tento účinek je přisuzován především bioaktivním peptidům, které dokáží inhibovat důležité enzymy. Bohužel je však v tomto případě nutné poznamenat, že vědci vyžadují provést více studií a výzkumů, které by tyto skutečnosti dokázaly potvrdit na sto procent. 

iZdroj fotografie: Freepik

4) Pomáhá při léčbě cukrovky 2. typu

Cukrovka 2. typu je chronické onemocnění charakterizované vysokou hladinou cukru v krvi a poruchou funkce inzulínu. Pravidelná konzumace syrovátkového proteinu by však mohla mít potenciál zmírňovat příznaky – zejména se tento doplněk stravy osvědčil při regulaci hladiny cukru v krvi a zvýšení produkce inzulínu. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že by mohl být mnohem účinnější než některé komerční léky. 

5) Pomáhá snižovat zánět

Syrovátkový protein je také skvělý prostředek, který pomáhá předcházet chronickému zánětu a jeho dopadům na lidské zdravé – jedná se o rizikový faktor mnoha onemocnění, a to včetně rakoviny nebo artritidy. Abyste však získali co nejlepší účinky, měli byste jej přidat do svého každodenního jídelníčku – pomoci vám dokáže totiž množství větší nebo rovné 20 gramům denně. Důvodem je především skutečnost, že tato dávka významně snižuje C-reaktivní protein, klíčový marker zánětu v těle.

Jak často konzumujete syrovátkový protein vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články