Proč se vyplatí jíst sladké brambory: Pro tělo fungují jako obranný štít, a to i před vážným onemocněním

Batáty mohou být skvělou změnou v jídelníčku. Ne nadarmo patří mezi nejzdravější rostliny. Asi vás překvapí, jak moc přínosná může jejich konzumace být.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Batáty neboli povijnice jedlá jsou také známé jako sladké brambory. Patří do čeledi svlačcovitých, takže s bramborami kromě názvu zas tolik společného nemají. Batáty se bramborám podobají, ale chutnají jinak, trochu jako sladká dýně. Za své zdravotní přínosy pro organismus je batát považován za jednu z nejzdravějších rostlin. Zdravotní a nutriční sestra Erica Julson  říká, že batáty přispívají ke zdravému fungování trávení a vyplatí se jíst, i když není nízkokalorickou potravinou.

Batáty zlepšují zrak

Pamatujete, jak se říká, že kdo jí mrkev, uvidí až za roh? Tak u batátů to platí stejně. Sladké brambory mají oranžovou barvu díky vysokému obsahu beta-karotenu. To je silný antioxidant, který se v těle přeměňuje na vitamín A – pro zdravý zrak velmi důležitý prvek. Správné vidění se bez něj vůbec neobejde. Navíc vitamín A, společně s vitamíny C, E a zinkem, snižují riziko vzniku onemocnění souvisejících se stárnutím organismu.

Sladké brambory podporují imunitu

Antioxidanty obsažené ve sladkých bramborách pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Ty se v organismu normálně vyskytují, ale mohou pocházet také z vnějšího prostředí, ze znečištěného ovzduší nebo z UV záření. Volné radikály mohou poškozovat DNA, včetně buněk imunitního systému. Antioxidanty bojují proti tomuto poškozování a udržují imunitní systém silný a připravený kdykoli zasáhnout proti infekci.

Batáty jsou vhodné pro diabetiky

Lidem, kteří se léčí s cukrovkou, se často doporučuje omezit příjem brambor. Proč? Protože mají vysoký glykemický index. To znamená, že způsobují nadměrné zvyšování cukru v krvi. Batáty mají glykemický index o něco nižší, takže jsou pro diabetiky vhodnější než klasické brambory. Také mají více vlákniny.

iZdroj fotografie: Pixabay

Sladké brambory zlepšují mozkové funkce

Máte z toho z mozku kostku? Dejte si batáty. Údajně mohou zlepšovat kognitivní funkce. Nebylo to sice potvrzeno na lidech, ale studie prováděné na zvířatech ukázaly, že antioxidanty ze sladkých brambor dokázaly potlačit zánět v mozku u myší. Také, podle této studie, u stárnoucích myší zlepšily paměť.

Batáty mohou snížit riziko rakoviny

Stejně jako všechny potraviny, které obsahují velké množství antioxidantů, mohou i batáty snižovat riziko vzniku rakovinného procesu v těle. Podle výzkumů dokonce umí antioxidanty rakovinné bujení zpomalovat. Všechny tyto poznatky jsou ale založené na vědeckém bádání a testech na zvířatech, nikoli na lidech.

Závěrem

Batáty jsou plné antioxidantů a jejich pozitivní vliv na lidské zdraví je nezanedbatelný. Když je zařadíte do jinak pestré a zdravé stravy, rozhodně neuděláte chybu. Naopak, bude to velký dar vašemu tělu a jeho zdraví. Taková investice se v budoucnu jistě vyplatí.

V jaké úpravě máte batáty nejraději?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články