Batáty mohou být skvělou změnou v jídelníčku. Ne nadarmo patří mezi nejzdravější rostliny. Asi vás překvapí, jak moc přínosná může jejich konzumace být.
Batáty neboli povijnice jedlá jsou také známé jako sladké brambory. Patří do čeledi svlačcovitých, takže s bramborami kromě názvu zas tolik společného nemají. Batáty se bramborám podobají, ale chutnají jinak, trochu jako sladká dýně. Za své zdravotní přínosy pro organismus je batát považován za jednu z nejzdravějších rostlin. Zdravotní a nutriční sestra Erica Julson říká, že batáty přispívají ke zdravému fungování trávení a vyplatí se jíst, i když není nízkokalorickou potravinou.
Batáty zlepšují zrak
Pamatujete, jak se říká, že kdo jí mrkev, uvidí až za roh? Tak u batátů to platí stejně. Sladké brambory mají oranžovou barvu díky vysokému obsahu beta-karotenu. To je silný antioxidant, který se v těle přeměňuje na vitamín A – pro zdravý zrak velmi důležitý prvek. Správné vidění se bez něj vůbec neobejde. Navíc vitamín A, společně s vitamíny C, E a zinkem, snižují riziko vzniku onemocnění souvisejících se stárnutím organismu.
Sladké brambory podporují imunitu
Antioxidanty obsažené ve sladkých bramborách pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Ty se v organismu normálně vyskytují, ale mohou pocházet také z vnějšího prostředí, ze znečištěného ovzduší nebo z UV záření. Volné radikály mohou poškozovat DNA, včetně buněk imunitního systému. Antioxidanty bojují proti tomuto poškozování a udržují imunitní systém silný a připravený kdykoli zasáhnout proti infekci.
Batáty jsou vhodné pro diabetiky
Lidem, kteří se léčí s cukrovkou, se často doporučuje omezit příjem brambor. Proč? Protože mají vysoký glykemický index. To znamená, že způsobují nadměrné zvyšování cukru v krvi. Batáty mají glykemický index o něco nižší, takže jsou pro diabetiky vhodnější než klasické brambory. Také mají více vlákniny.
Sladké brambory zlepšují mozkové funkce
Máte z toho z mozku kostku? Dejte si batáty. Údajně mohou zlepšovat kognitivní funkce. Nebylo to sice potvrzeno na lidech, ale studie prováděné na zvířatech ukázaly, že antioxidanty ze sladkých brambor dokázaly potlačit zánět v mozku u myší. Také, podle této studie, u stárnoucích myší zlepšily paměť.
Batáty mohou snížit riziko rakoviny
Stejně jako všechny potraviny, které obsahují velké množství antioxidantů, mohou i batáty snižovat riziko vzniku rakovinného procesu v těle. Podle výzkumů dokonce umí antioxidanty rakovinné bujení zpomalovat. Všechny tyto poznatky jsou ale založené na vědeckém bádání a testech na zvířatech, nikoli na lidech.
Závěrem
Batáty jsou plné antioxidantů a jejich pozitivní vliv na lidské zdraví je nezanedbatelný. Když je zařadíte do jinak pestré a zdravé stravy, rozhodně neuděláte chybu. Naopak, bude to velký dar vašemu tělu a jeho zdraví. Taková investice se v budoucnu jistě vyplatí.