Kaštany nabízí řadu zdravotních přínosů pro lidské zdraví. Stačí si z nich připravit správnou tinkturu, a tu následně užívat perorálně nebo také zevně.
Se začátkem podzimu startuje také sezóna kaštanů, které se objevují na mnoha zahradách a loukách. Mnozí lidé však netuší, že tyto hnědé poklady nabízí nespočet zdravotních přínosů pro lidské zdraví, a to zejména ve formě tinktury, kterou si můžete snadno připravit u sebe doma. Poté, co ji začnete pravidelně užívat, si budete moci všimnout velmi příjemných změn, včetně silnějšího imunitního systému, lepšího trávení a stejně tak i podpory oběhového systému. K její přípravě jsou navíc zapotřebí pouze 2 ingredience.
Protizánětlivé vlastnosti a lepší oběhový systém
Kaštanová tinktura nabízí velmi pozitivní přínosy pro oběhový systém, protože posiluje cévy a může pomoci při problémech se žílami. To především díky tomu, že tyto hnědé poklady obsahují flavonoidy, aesciny a kumariny, které se používají v mnoha léčebných přípravcích, včetně těch podporujících a regulujících krevní oběh. Vhodnou volbou by proto mohlo být toto přírodní léčivo zejména pro lidi, kteří bojují s nedokrvením dolních končetin a otravnými příznaky, jako je například pocit těžkých nohou, bolest kloubů či neustálá tvorba otoků.
Tinktura má však také protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, takže její pravidelná konzumace nabízí zlepšení funkce střev a trávicích procesů – k tomu přispívá také skutečnost, že obsahují bohaté množství vlákniny, která je nezbytná pro zdravý trávicí trakt. Nejlepší doba ke sběru kaštanů je od poloviny září až do konce října, kdy začínají samy od sebe padat a jsou dostatečně zralé. Při jejich hledání se také vyplatí jít mimo město, protože některé rostliny poblíž silnice mohou být znečištěné a nezdravé.
Recept na kaštanovou tinkturu
Na přípravu tinktury z kaštanů budete potřebovat pouze dvě ingredience, a to:
- alkohol
- kaštany (musí být zralé a především čerstvé, sušené vzorky v tomto případě nebudou fungovat)
Nasbírané kaštany je prvně třeba důkladně omýt a rozdrtit nebo je nakrájet na kousky (aby se mohl alkohol dostat dovnitř). Připravené plody poté vložte do velké vydezinfikované nádoby a přidejte k nim alkohol – nádobu následně uzavřete a nechte směs za pravidelného míchání pracovat alespoň 3 až 4 týdny. Po uplynutí uvedeného času tinkturu přefiltrujte a poté nalijte do tmavé láhve. Nyní je přírodní lék připraven ke konzumaci. Užívejte perorálně, a to nejlépe dvanáct kapek smíchaných s vodou, nebo zevně na bolavé klouby.
Další zdravotní přínosy tinktury
Kaštanová tinktura nabízí mnohem více zdravotních přínosů, včetně:
- Podpora zdraví kostí: Kaštany obsahují hořčík a draslík, které jsou důležité pro zdraví kostí a svalů.
- Bohatý zdroj vitamínů a vlákniny: Jsou také bohaté na vitamín C, vitamín B6, draslík a hořčík a vlákninu, která je důležitá pro trávicí systém.
- Zdroj energie: Obsahují mnoho sacharidů, což znamená, že poskytují tělu energii.
- Snižují hladinu cholesterolu: Díky svému obsahu mononenasycených mastných kyselin snižují hladinu cholesterolu, což je velmi důležité pro zdraví srdce.
- Antioxidanty: Obsahují antioxidanty, jako je rutin, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle a chrání tělo před buněčným poškozením.
- Podpora metabolismu: Vitamín B6, který kaštany obsahují, hraje klíčovou roli v metabolismu živin, včetně tuků a proteinů.