Bílé pruhy na kuřecích prsou: Mnozí jim nerozumí, předávají nám však důležité informace o kvalitě masa

Kuřecí maso je napříč všemi světovými kuchyněmi velmi oblíbené. Přečtěte si o důvodech, proč nelze doporučit konzumaci masa s bílými pruhy.

i Zdroj fotografie: Dnor / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kuřecí maso patří pro svou nízkokalorickou hodnotu mezi nejvyhledávanější druhy mas a je považováno za nejzdravější. Dle Caroline Picard, která se zabývá výživou a fitness, je kuřecí maso dobrým zdrojem bílkovin, odborně proteinů, které jsou životně důležitou živinou.

Bílkoviny (proteiny)

Bílkoviny ovlivňují fungování celého těla. Jsou nezbytné pro stavbu a obnovu všech buněk, uplatňují se v mnoha biochemických reakcích, jsou součástí hormonů a podílí se na imunitních funkcích. Za normální situace dokáže tělo jejich potřebu pokrýt, ale při jakýchkoliv zvýšených nárocích je nutný jejich příjem ze stravy – stačí běžná nemoc. Živočišné potraviny obsahují celé spektrum bílkovin, proto jsou oproti rostlinným považovány za kompletní. Z toho důvodu je i kuřecí maso výborným zdrojem bílkovin.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Bílé pruhy v kuřecích prsech

Na kuřecích prsou jsou mnohdy viditelné bílé proužky. Ty jsou odrazem obsahu tuku v mase a nejsou samy o sobě nebezpečné, avšak mohou být známkou svalové dysfunkce, která vzniká při nadměrné rychlosti růstu kuřete. Brojleři z konvenčních chovů bývají poráženi přibližně v 5 týdnech, zatímco v chovech s otevřeným výběhem v 8 týdnech a kuřata z bio chovu jsou porážena až ve 12 týdnech. Možnost rychlejšího růstu kuřat z průmyslového chovu není dána růstovými hormony, které jsou v Evropské Unii zakázané, ale speciálním vyšlechtěním a krmivem.

Důsledky rychlého růstu kuřat

Kromě často nevyhovujících životních podmínek trpí brojleři z konvenčního chovu kvůli rychlému nárůstu svaloviny také mnohými zdravotními potížemi. Zatímco má kuře enormní denní přírůstek na hmotnosti, růst kostry a orgánů zaostává. Takový růst má negativní dopad na orgány, kostru a nohy, na kterých často vznikají deformity. Kuřata také nemají dostatek energie na pohyb.

Škodlivost kuřecího masa

Škodlivost konzumace konvenčních kuřat nebyla dosud jednoznačně prokázána, nicméně s ohledem na životní podmínky, manipulaci s brojlery a rozdíly v obsahu živin, je rozhodně vhodnější kupovat kuřata z volného nebo nejlépe bio chovu.

Jak často konzumujete kuřecí prsa?

Zdroj: Thrillist
Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články