Bílý zázrak, který léčí vše, co se mu postaví do cesty. Je nevěřitelné, co tato surovina dokáže

Pokud začnete konzumovat tuto surovinu, podpoříte svůj trávicí trakt a ochráníte se před mnoha nemocemi. Připomíná mléko, ale je mnohem zdravější.

Kefírové mléko ve sklenicích, v lahvi a kefírové vločky v misce i Zdroj fotografie: Freepik
                   

V současné době se většina lidí uchyluje k užívání léků a doplňků stravy. Mnozí si však neuvědomují, že účinky, které získávají z těchto produktů, nabízí i některé přírodní suroviny. Jako například kefír. Tento účinný nápoj obsahuje nespočet zdraví prospěšných sloučenin a bakterií podporujících střevní mikroflóru a různé tělesné procesy. Pokud jej navíc začněte konzumovat pravidelně, můžete se dle lékařky Sade Meeks ochránit před rakovinou. 

Zdravotní přínosy kefíru 

Kefír je tradiční mléčný nápoj, který se vyrábí fermentací mléka pomocí kefírových zrn. Ta obsahují symbiotickou směs bakterií kyselého mléčného kvašení a kvasinek a produkují kyselinu mléčnou, která dodává tomuto nápoji charakteristickou chuť a texturu. Mimo jiné během celého procesu dochází k odstranění laktózy, díky čemuž si ho mohou vychutnat i lidé s intolerancí na tuto látku. Mezi nejzajímavější přínosy kefíru patří následující: 

  • Obsahuje probiotika: Kefír obsahuje různé druhy probiotických mikroorganismů, jako jsou bakterie mléčného kvašení a kvasinky. Tyto mikroorganismy podporují zdraví střevní mikroflóry a udržují její rovnováhu ve střevním traktu.  
  • Podpora trávení: Probiotika obsažená v kefíru pomáhají udržovat zdravou rovnováhu bakterií ve střevním traktu, díky čemuž usnadňují tělu proces trávení a chrání ho před příznaky, jako je nadýmání a plynatost. 
Bakterie mléčného kvašení v misce, vařečka a dvě sklenice kefíru na dřevěném prkénku iZdroj fotografie: Freepik
Kefír nabízí nespočet zdravotních přínosů a pomáhá léčit nemoci
  • Silnější imunitní systém: Kefírová probiotika hrají také klíčovou roli v podpoře imunitního systému. Jejich rovnováha ve střevech usnadňuje regeneraci, bojuje proti virům a bakteriím a zabijí patogenní mikroorganismy. 
  • Obsah užitečných živin: Kefír obsahuje různé živiny, včetně bílkovin, vápníku, vitamínu K2 a dalších užitečných látek, které dle webu BBCgoodfood podporují zdraví a růst kostí, svalů a dalších tkání. 
  • Snížení zánětů v těle: Některé studie naznačují, že konzumace probiotik a fermentovaných potravin, jako je právě kefír, pomáhá snižovat chronické záněty v těle.
Kefír

Kefír je elixír užitečných bakterií podporující zdraví střev a imunity. Nesprávné množství však může způsobit až kóma

Zajímavá je také skutečnost, že si mohou kefír dopřát i lidé s intolerancí laktózy. Ačkoli se jedná o mléčný produkt, proces fermentace výrazně snižuje obsah této látky. Na webu JakZdravě jsme také psali, jak si připravit zlaté mléko a přínosy tohoto nápoje. 

Jak často pijete kefír vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články