Babiččina ozdravná šťáva: Pila ji každé ráno a netrpěla žádnou nemocí

Tato extrémně jednoduchá šťáva vás vyjde jen na pár haléřů a přitom vám udělá obrovskou službu. Pomůže vám snížit cholesterol, zbavit se zánětů a posílit vnitřní orgány.

bramborová šťáva i Zdroj fotografie: Thomas Tolkien / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Jak vždycky říkala moje babička, v jednoduchosti je síla. O dnešním receptu to platí dvojnásob. Na jeho výrobu budete potřebovat jednu jedinou naprosto běžnou surovinu, a přitom má neskutečné množství zdravotních přínosů. Normalizuje mnoho tělesných funkcí včetně zažívání, krevního tlaku či správné činnosti tělesných orgánů. 

Jednoduchá bramborová šťáva

Bramborová šťáva je extrémně levná, jednoduchá a účinná podpůrná léčba mnoha onemocnění. Můžete ji užívat i preventivně, abyste si zachovali vitalitu a zdraví až do vysokého věku. Jedinou její nevýhodou je její poměrně mdlá chuť, kterou však můžete snadno vylepšit například šťávou z jablek, pomerančů, mrkve či přidáním medu.

Jak jsme již zmínili, výroba je opravdu velmi snadná. Stačí když umyjete, oloupete a nastrouháte či odšťavníte několik brambor a získanou šťávu vypijete. Bramborovou šťávu připravujte vždy čerstvou a pijte ji ideálně na lačný žaludek.

Bramborová šťáva má mnoho zdravotních přínosů

The National Potato Council of Kenya (ano, i brambory mají vlastní organizaci) nedá na bramborovou šťávu dopustit, protože obsahuje obrovské množství vitaminu a dalších látek, které mohou pomoci s celou řadou zdravotních potíží:

syrové brambory iZdroj fotografie: Freepik
Bramborovou šťávu připravujte z brambor bez kazů
  • Oslabená imunita: V tomto ohledu hraje podstatnou roli vitamin C, který je pro obranyschopnost organismu naprosto zásadní.
  • Předčasné stárnutí: Brambory jsou nabité antioxidanty. Pravidelná konzumace bramborové šťávy tak pomáhá odstraňovat viditelné známky stárnutí, včetně vrásek. Současně hydratuje a vypíná pleť.
  • Nedostatek energie: Pokud potřebujete rychle doplnit energii, je bramborová šťáva skvělou volbou. Obsahuje totiž velmi vysoké množství thiaminu, který pomáhá při štěpení sacharidů na využitelnou energii.
  • Potíže s krevním oběhem: Vitamin B v bramborách má pozitivní vliv na okysličování krve a krevní oběh obecně.
  • Překyselení organismu: To, že bramborová šťáva alkalizuje organismus, pomáhá předcházet některým onemocněním, včetně těch kardiovaskulárních či rakovině.
  • Dna: Bramborová šťáva přirozeně snižuje hladinu kyseliny močové.
  • Záněty: Pokud vás trápí vleklá zánětlivá onemocnění, včetně artritidy.
  • Problémy s vnitřními orgány: Bramborová šťáva zlepšuje funkci jater, ledvin, žlučníku, slinivky a žaludku.
  • Vysoký cholesterol: Bramborová šťáva snižuje hladinu cholesterolu. Jak už jsme na JakZdravě zmiňovali, je vhodná také pro lidi, kteří mají cukrovku a vysoký krevní tlak.
  • Rakovina: Bramborová šťáva je vhodným podpůrným prostředkem při léčbě rakoviny kvůli vysokému obsahu antokyanů, které zastavují růst rakovinných buněk. 

Vyměňte brambory za zázračné topinambury. Jsou zdrojem životně důležitých vitamínů. Ve střevech vám vytvoří ochrannou bariéru

Další využití bramborové šťávy

Kromě pití bramborové šťávy ji můžete použít i k obkladům pleti, odstraňuje totiž kruhy pod očima a pigmentové skvrny. Na JakZdravě jsme vám brambory doporučovali i na podporu růstu vlasů.

Ekologové ze serveru AskTeamClean doporučují zbytky bramborové šťávy uschovat a použít je k zalévání květin nebo k úpravě pokrmů:

  • Použijte zbylou šťávu jako základ na omáčku, díky škrobu, který šťáva přirozeně obsahuje, nebudete muset výslednou omáčku již tolik zahušťovat.
  • Použijte bramborovou šťávu při přípravě bramborové kaše. 
  • Bramborovou šťávu můžete využít i při zadělávání chleba. Lze jí nahradit až polovinu vody.

K čemu dalšímu používáte bramborovou šťávu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články