Fermentované potraviny jsou pro vaše zdraví požehnáním. Mají mnoho léčivých vlastností, působí protizánětlivě, snadno se tráví a upravují střevní mikroflóru.
Na Slovensku je to tradiční potravina, u nás tak známá není. Jedná se o brynzu, měkký ovčí sýr. Sotva byste našli zdravější potravinu, která je tak snadno dostupná. Tento poklad by měl patřit do jídelníčku každého, kdo se chce zdravě stravovat.
Brynza – jak se vyrábí
Brynza se vyrábí zráním sýra – fermentací, kdy dochází k množení dobrých bakterií a kvasinek, které mají probiotické účinky. Fermentované potraviny jsou velmi zdravé, jak jsme na JakZdravě již psali. Problematická bílkovina z mléka (kasein) se díky fermentaci stává lépe stravitelnou, takže nepůsobí zažívací potíže ani alergie. Navíc snižuje podíl laktózy, takže jsou tyto potraviny vhodné i pro lidi s intolerancí laktózy, jak předeslal také web NajMama.
Zdravotní přínosy brynzy
Tradičně se brynza vyrábí ze syrového nepasterizovaného mléka, takže obsahuje více mléčných bakterií, než najdete například v jogurtu. Jak udává web SenzaMedical, kromě probiotických účinků vám nabídne vitamíny řady B, dále vitamíny A, D, E, K, a C, minerály, nenasycené esenciální kyseliny, kyselinu linolovou a bílkoviny.
Léčba konzumací brynzy?
Pravidelná konzumace brynzy vám může pomoci při některých zdravotních problémech. Tak například účinně snižuje cholesterol a reguluje hladinu krevního cukru. Má protizánětlivé účinky a snižuje vysoký krevní tlak. Díky kyselině linolové a obsahu probiotik je účinná v prevenci rakoviny tlustého střeva. Pomáhá při trávicích problémech všeho druhu, zlepšuje imunitu a stejně jako další mléčné výrobky podporuje zdraví a pevnost kostí. Naše redakce doporučuje pro zdraví kostí také kefír, který vzniká fermentací a je tudíž podobně přínosný pro trávení.
Mléčný výrobek pro alergiky
Brynzu mohou jíst i lidé s nesnášenlivostí laktózy, fermentací se přirozeně minimalizuje podíl mléčné bílkoviny. Ta je navíc lépe stravitelná a mikroorganismy s probiotickým účinkem se postarají o zbytek.