Cibule je jedinečná potravina, která nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů pro lidské zdraví. Obzvláště účinné se ovšem ukázaly její slupky.
Cibule je velmi výživná potravina, která podle lékařky Amy Richter nabízí řadu pozitivních benefitů pro lidské zdraví, jako je například podpora zdraví srdečního svalu, regulace hladiny cukru v krvi a zvýšení hustoty kostí. Mnoho lidí si ovšem neuvědomuje, že mnoho jejích prospěšných složek se nachází také v její slupce, která běžně končí v koši. Pokud si je však ponecháte, můžete si z nich připravit jedinečný léčivý čaj, který vás ochrání před mnoha nemocemi a podpoří vaše zdraví téměř v každém směru.
Jedinečný nápoj z cibulových listů
Cibule obsahuje obrovské množství různých vitamínů a minerálů a její šťáva je v tradiční medicíně považována za jedinečné přírodní antibiotikum, které dokáže bojovat proti stafylokokům, streptokokům, tuberkulóze, záškrtu a mnoha virovým onemocněním. Stejně tak však podporuje vylučování toxinů, což z ní dělá skvělý detoxikační prostředek – podle mnoha zastánců tradiční medicíny navíc disponuje protirakovinnými vlastnostmi. To vše za velmi malou cenu a snadnou přípravu.
Mnoho lidí při přípravě cibule vyhazuj její slupky, což je velká škoda. Jedná se totiž o nejcennější složku rostliny, ze které si můžete připravit zdravý cibulový čaj. Tento neobvyklý nápoj dokáže posílit obranyschopnost vašeho těla a vyléčit mnoho nepříjemných problémů, včetně zažívacích potíží a onemocnění dýchacích cest. Těmito účinky cibule disponuje především díky obsahu složek, jako jsou zejména:
- kvercetin
- vitamín C
- karoten
- vitamín E
- železo
- draslík
- vápník
Mezi nejúčinnější látku patří právě kvercetin, jedinečný antioxidant, o kterém je ve světě medicíny známo, že pomáhá snižovat riziko vzniku krevních sraženin, mozkové mrtvice a dokonce také srdečního infarktu – stejně tak dokáže inhibovat růst mnoha typů rakoviny.
Zdravotní přínosy čaje
Čaj z cibulových slupek má velmi specifickou chuť a vůni, které vás možná překvapí, a to ne zrovna v dobrém slova smyslu. Tyto nevýhody však velmi snadno vyváží jeho jedinečné složení a zdravotní přínosy pro vaše tělo. Mezi ty patří především:
- zmírnění otoků a bolesti nohou
- antihistaminové účinky, které tlumí projevy alergie
- lepší trávení a ochrana před plynatostí
- odstranění těžkých kovů a dalších toxinů z těla
- stabilizace krevního tlaku
- zmírnění příznaků migrén a snížení častosti jejich výskytu
- podpora zdraví srdce a ochrana cév
- lepší obranyschopnost imunitního systému
- nižší riziko vzniku nadváhy
- normalizace metabolismu
- léčba onemocnění dutiny ústní, jako je stomatitida a gingivitida
- lepší zrak a ochrana před šedým zákalem
- zmírnění příznaků cystitidy
- zmírnění bolestí při menstruaci
- regulace cukru v krvi
Příprava domácího léku
Příprava čaje z cibulových slupek je velmi snadná. Na jednu porci budete potřebovat slupky ze dvou středně velkých cibulí. Jakmile je získáte, stačí je nechat vařit 15 minut v množství dvou šálků vody a tekutinu poté scedit přes sítko. Jakmile tekutina vychladne, můžete ji začít rovnou konzumovat – a to nejlépe čtvrt šálku třikrát denně, 30 minut před hlavními jídly. Pokud na vás bude jeho chuť příliš výrazná, můžete jej smíchat s medem, limetkou, mátou, citronovou šťávou nebo černým rybízem. Tyto lahodné potraviny mu navíc dodají další zdravotní přínosy.