Šťáva z červené řepy dokáže větší zázraky s krevním tlakem než předepsané léky. Odborníci upozorňují, její účinek na tělo je nenahraditelný

Příroda je pro lidské tělo nejpřirozenější a leckteré plody dokáží bezvýhradně nahradit chemicky připravené léky. Podívejte se, jak je na tom právě řepa.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Červená řepa je bohatá na dusičnany, což jsou přirozeně se vyskytující rostlinné chemické látky, které se často podávají ve formě tablet. Slouží především k léčbě angíny, bolesti na hrudi, a také brání naše tělo před městnavým srdečním selháním. Dusičnany totiž pomáhají rozšiřovat cévy, a přivádět tak do srdečního svalu více okysličené krve. Mimo to dokáží také žíly uvolnit a podporovat v nich správný průtok. 

Bylo by možné vyměnit denní dávku dusičnanů na předpis za malou sklenici džusu z červené řepy?

Podle nových londýnských studií může již 250 mililitrů šťávy z červené řepy přebít léky na krevní tlak. S výsledky se chlubí vědci z Queen Mary University, kteří provedli již tři studie o vztahu mezi dusičnany a krevním tlakem. Podle jedné z nich poskytla šťáva z červené řepy zdravým lidem maximální snížení systolického krevního tlaku, čímž jednoznačně zvítězila nad tabletami. Další výzkum zase naznačil, že řepa dokáže zvýšit vytrvalost při cvičení, a to o více než 16 procent. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vědci přičítají toto zvýšení výdrže tomu, že šťáva z červené řepy snižuje u sportovců spotřebu kyslíku. Avšak žádný spěch, co vám totiž tyto studie neřeknou, je, jak bezpečně a účinně zařadit řepu do svého každodenního režimu. Výzkumné studie málokdy berou v úvahu individuální potřeby jednice. Vždy je tak lepší, když si přečtete nějaké vědecké důkazy o léčivé síle potravin a možných nežádoucích účincích předem. Nechcete se přeci po konzumaci něčeho dozvědět, že trpíte intolerancí na tu nebo onu obsaženou látku.

Šťáva z červené řepy a váš trávící systém 

Červená řepa, bohužel, není na vrcholu stupnice zdravých potravin, a to především kvůli vysokému obsahu cukru. Cukr totiž podporuje růst patogenních kvasinek ve vašich orgánech a trávicím traktu. Dále také zvyšuje kyselost vašeho těla, čímž vytváří další vyhovující prostředí pro kandidu (kvasinky), kterou trpí nejméně 70 procent populace. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kandida vede především k únavě, mozkové mlze, potravinové intoleranci a zažívacím potížím. Patogenní přemnožení kvasinek však způsobuje mnoho dalších onemocnění. Je proto důležité, abyste se zaměřili na tento problém a s odborníky vyřešili správný jídelníček. Nejlépe totiž na lidský organismus funguje strava bez cukru a bohatá na probiotika, která pomáhá nad problémem zvítězit. V konečném důsledku pak váš imunitní systém udělá všechno, aby tuto infekci dostal pod kontrolu. 

Pokud šťávu necháte kvasit, nemusíte se obávat obsažených cukrů

Správná příprava šťávy z červené řepy sice může trvat několik dní, ale výsledné přínosy pro vaše tělo stojí opravdu za to. Čím déle ji totiž necháte kvasit (fermentovat), tím více se vytvoří přátelské mikroflóry, často označované jako probiotikum, které odstraní většinu cukrů v řepě. To znamená, že si jí budete moci vychutnat bez jakéhokoliv zhoršení kandidózy, které se tělo poté spolu s konzumací dalších fermentovaných potravin dokáže nadobro zbavit.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Fermentace šťávy z červené řepy vám tedy poskytne všechny ty úžasné nutriční výhody, aniž by se váš trávicí trakt musel obětovat. Vaše tělo totiž spotřebuje méně energie na trávení a zbyde mu více síly na jiné činnosti.

Zdroj: Bodyecology

Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Zobrazit další články