Pomocnice červená řepa: Na krevní tlak i zdravé trávení

Červená řepa je kořenová zelenina. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů a minerálů, takže by neměla chybět v žádném jídelníčku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na nemocná játra vám pomůže domácí nápoj z červené řepy. Poradí si s krevním tlakem, podpoří trávení, ale dokáže dát do pořádku i správné jaterní funkce. Játra jsou nejvíce ohrožena alkoholem, smaženými tučnými jídly a průmyslově zpracovanými potravinami. Proto se této trojici vyhýbejte, nebo alespoň snižte příjem na minimum. Dietetička Jerlyn Jones však upozorňuje, že červená řepa vám pomůže játra ozdravit, ale nesmíte je mít naprosto zničená nevhodným stylem života.

Červená řepa léčí zánět a snižuje tlak

Červená řepa má řadu protizánětlivých vlastností, takže se hodí jako pomocník v boji s chronickými záněty. Pomáhá při obezitě, srdečních onemocněních, onemocněních jater a dokonce i při rakovině. Podle vědecké studie, která probíhala na lidech s vysokým tlakem, stačilo konzumovat šťávu z červené řepy po dobu 2 týdnů, aby tlak klesl a snížily se zánětlivé ukazatele v krvi.

Šťáva z červené řepy na zdravé trávení

Červená řepa je bohatá na vlákninu, kterou tělo potřebuje pro snadnější průchod tráveniny střevy. V tlustém střevě dodává výživu potřebným bakteriím, které zajišťují správnou střevní mikroflóru, a dodává stolici objem. To podporuje zdravé a přirozené trávení, pravidelné vyprazdňování a pomůže předcházet nemocem, jako jsou zácpa a střevní záněty. Navíc je dostatek vlákniny doporučován jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva.

Recept pro očistu jater z červené řepy

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek nakrájené červené řepy,
  • šťávu z jednoho citronu,
  • půl hrnku rozinek
  • a 2 hrnky vody.
Čtyři červené řepy položené okolo sklenice se šťávou z červené řepy pro očistu jater iZdroj fotografie: Freepik

Postup přípravy receptu:

  1. Přiveďte vodu k varu.
  2. Přidejte červenou řepu a rozinky.
  3. Jakmile se tekutina vaří, vypněte sporák a zakryjte hrnec.
  4. Nechte odležet 45-60 minut.
  5. Vychladlou směs vložte do mixéru a přidejte citronovou šťávu. Dbejte na to, aby byla čerstvě vymačkaná.
  6. Mixujte, dokud se směs nespojí.

Aplikace a dávkování:

Pro podporu jater byste měli vypít 200 ml tohoto nápoje dvakrát denně. Nejlepší je pít ho ráno nalačno a večer před večeří. Tento postup by měl trvat 7-10 dní. Poté následuje dvoutýdenní pauza a opakování léčby.

Červená řepa je vitamínová bomba. Vyzkoušet byste ji měli i v běžné stravě, třeba jako součást salátu plného vitamínů.

Jak používáte červenou řepu vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články