Červená rýže, málo známá zdraví prospěšnější alternativa ke klasické bílé. Klíčová je správná příprava

Kdo bojuje s vysokým cholesterolem, možná už o ní slyšel. Červená rýže opravdu obsahuje látku, která bývá součástí některých léků na snižování hladiny cholesterolu.

i Zdroj fotografie: Pexels
                   

Červená rýže je označení pro tradiční čínskou potravinu, dochucovadlo a potravinářské barvivo, které se z vařené rýže vyrábí fermentací za pomoci plísně zvané Monascus purpureus. Dříve se červená rýže pěstovala výhradně v asijských zemích. Ve 20. století, s rozmachem výběru, to bylo možné v Rusku a evropských zemích. Nyní existuje dokonce několik odrůd červené rýže. A my si nyní ukážeme, jak ji připravit a jak prospěšná našemu tělu je.

Červená VS. Bílá rýže

Červená rýže je v mnoha ohledech lepší než bílá. Má nižší obsah kalorií, obsahuje méně škrobu, a má vyšší obsah bílkovin a vlákniny než klasická bílá rýže. Navíc obsahuje důležité antioxidanty a více vitamínů a minerálů – měď, železo, jód, selen, vápník, zinek a vitamíny A, E a většinu vitamínů B. Jedinou její nevýhodou je doba vaření, jelikož se vaří 40-50 minut.

iZdroj fotografie: Pexels

Proč je červená rýže užitečná?

Je doporučování ji zahrnout do zdravého stravování. Normalizuje hladinu cukru v krvi, obsahuje hodně vlákniny, snižuje hladinu cholesterolu, je bezlepková, stimuluje produkci serotoninu (hormonu štěstí) a zlepšuje práci kardiovaskulárního systému. Používá se také při léčbě neurologických onemocnění, bakteriálních infekcí a cukrovky.

iZdroj fotografie: Pexels

Pravidelné užívání červené rýže je dobrou prevencí onkologických onemocnění, obzvláště rakoviny tlustého střeva a prsu. Obsažený hořčík a vitamin B6 zlepšují fungování nervového systému – snižují úzkost a zlepšují kvalitu spánku.

Jak si uvařit červenou rýži

Červená rýže má mírně slanou a výraznější chuť než běžná bílá. Jak vařit obilovinu tak, aby během vaření neztratila své prospěšné vlastnosti? Zrníčka propláchneme studenou vodou, nasypeme je do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Pro jednu sklenici rýže budeme potřebovat dvě sklenice vody. Vaříme na mírném ohni 40-50 minut. Na konci vaření by se měla voda odpařit. Do červené rýže se zpravidla nepřidává máslo nebo rostlinný olej, protože zrna jsou jemná a měkká. Hodí se k masu, zelenině, k čemukoliv. Dobrou chuť!

Zdroj: Health Benefits

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Zobrazit další články