Čočka je nabitá prospěšnými látkami. Obsahuje esenciální aminokyseliny, které tělo nezvládne vyrobit samo

Čočka nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů, ze kterých může těžit naprosto každý. Její přidání do jídelníčku je navíc velmi snadné.

i Zdroj fotografie: Jan Beránek / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Mnoho lidí jí čočku, aniž by věděli, co tato lahodná potravina dělá s jejich zdravím. Obsahuje například řadu bohatých živin ve stravitelné formě, které jsou nezbytné pro lidské tělo a dokonce je po sóji jedním z nejrozšířenějších zdrojů rostlinných bílkovin. Právě díky tomuto složení nabízí podle Jerlyn Jones řadu užitečných zdravotních přínosů a měla by být součástí jídelníčku každého člověka. Jedná se také o nejsnáze stravitelnou luštěninu, která vás nevyjde na mnoho peněz a lze ji zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami. 

Proč je čočka prospěšná?

Existuje jen velmi málo zeleniny, která je tak výživná a snadno stravitelná jako čočka. Již na pouhých 100 gramů poskytuje 340 až 350 kilokalorií, což je dostatečné množství na to, abyste byli zasycení po celé odpoledne. Má také neobvykle vysoký obsah bílkovin, který se pohybuje kolem 25 až 28 % – ve skutečnosti se jedná o potravinu, která je po sóji jedním z nejrozšířenějších zdrojů rostlinných bílkovin. Kromě toho je také nealergenní a disponuje důležitými esenciální aminokyselinami.  

V podstatě se jedná o všechny esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro zdraví člověka, ale lidské tělo je nedokáže samo vyrobit. V porovnání pak se zdroji živočišných bílkovin čočka neobsahuje téměř žádné množství cholesterolu a dalších tuků, které mohou mít negativní účinky na organismus – toto množství představuje pouze 1 až 2 % celkového množství. Není proto náhodou, že je tato lahodná potravina vysoce ceněna zejména v asijských státech, kde se místní živí převážně rostlinnou stravou.

Skvělá potravina pro vegetariány 

Čočka má také velmi vysoký obsah sacharidů (53 až 60 gramů na 100 gramů), ale protože má nízký glykemický index, je ideálním zdrojem těchto živin dokonce i pro diabetiky. Pokud jste ji však již někdy jedli, pravděpodobně víte, že může v některých případech způsobovat nadýmání a plynatost – to zejména vlivem obsažených cukrů, stachyózy a rafinózy. Právě to je také bohužel důvod, proč se její konzumaci mnoho lidí vyhýbá. Abyste však problémům předešli, můžete si dopřát pouze malé množství. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dále je tato skvělá potravina vhodná pro zdraví očí, neboť obsahuje vysoké množství vitamínu A a také vitamínu B1. Jeden šálek čočky dodává tělu až 90 % denní potřeby kyseliny listové, takže může pomoci zejména těhotným ženám, ženám při menstruaci a také při menopauze. Mezi obsažené minerální látky poté patří draslík, železo a zinek, který je považován za velmi důležitý pro regulaci metabolismu. A jelikož se jedná o zeleninu, může být čočka skvělou potravinou pro každého vegetariána či vegana. 

Ani to ale ještě není vše

To samozřejmě není vše, co čočka obsahuje – je totiž také skvělým zdrojem bioaktivních látek, jako jsou flavonoidy, saponin a kyselina fenolová, která snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny a hladinu cholesterolu. Pokud tedy chcete ochránit své zdraví a dodat tělu ty nejlepší živiny, rozhodně byste měli tuto lahodnou zeleninu zařadit do svého jídelníčku. To je velmi snadné, protože může být skvělou přílohou k masovým pokrmům, ingrediencí do salátu nebo indických pokrmů.

Jak často jíte čočku vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články