Zařaďte do jídelníčku čočku, může pomoci chránit vaše srdce

Čoček existuje více druhů, rozhodně není od věci je vyzkoušet. Ochrání vaše srdce, ale také doplní železo a potěší svými antioxidačními vlastnostmi.

                   

Jedná se o rostlinu z čeledi bobovitých, která je součástí lidského jídelníčku téměř od nepaměti. Pochází z Přední Asie, řadí se mezi luštěniny a je pěstována pro svá semena. Název si pravděpodobně získala díky svému tvaru, který čočku připomíná. Je prodávána s vnějšími slupkami nebo bez nich. Dietoložka a nutriční specialistka Jerlyn Jones vysvětluje důvody, proč je čočka ve stravě tak oblíbená. Jedním z faktorů je její výživová hodnota i podpora hubnutí spojená s ochranou srdce.

Druhy čoček

Když se řekne čočka, tak se většině lidí vybaví školní jídelna a její neslavné výtvory. V dnešní době je ovšem dobře známo, že existuje mnoho druhů čoček. Ve většině případů se dělí dle barvy, která se může pohybovat od žluté až po černou. Nejrozšířenějším typem je hnědá čočka, která má zemitou chuť a je skvělá do dušených pokrmů i polévek. Velice oblíbenou se stává červená čočka, která se velice rychle vaří a má sladkou ořechovou chuť.

Výživové údaje

Není radno čočku ve svém jídelníčku přehlížet, je to totiž levný způsob, jak získat celou škálu potřebných živin. Čočka je bohatá na vitamín B, zinek, hořčík a draslík. Čočka je také významným zdrojem bílkovin. Skládá se z více než 25 % bílkovin, což z ní dělá vynikající alternativu masa. Ke všemu jsou čočky také skvělým zdrojem železa, které často chybí lidem na vegetariánské stravě. Zanedbatelný není ani obsah vlákniny, která podporuje správné vyprazdňování a zlepšuje funkci střev.

Konzumace čočky podpoří zdraví iZdroj obrázku: Pixabay
Nejběžnější typ čočky

Čočka ochrání vaše srdce

U lidí, kteří konzumují čočku, bylo prokázáno nižší riziko srdečních onemocnění, jelikož má významný vliv na rizikové faktory. Čočka pomáhá snižovat krevní tlak. Její konzumace totiž snižuje celkový příjem potravy, což pomáhá ke snížení nebo udržení hmotnosti. Čočka je velice sytá a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Tím se snižuje nebezpečí obezity, která je rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění.

Další výhody konzumace čočky

Kromě již zmíněných pozitivních výživových hledisek čočky, je také lehce stravitelná a nezatěžuje trávicí systém. Za zmínku také stojí vysoký obsah kyseliny listové, ta je důležitá nejen během těhotenství, kdy podporuje neurologický vývoj dítěte. Je důležitá i v metabolismu bílkovin a nukleových kyselin a také ve správné krvetvorbě. Čočka také obsahuje zdraví prospěšné polyfenoly, které mají silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Na jaký způsob si čočku dopřáváte nejraději?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Zobrazit další články