Datle jsou oblíbené ovoce, které nabízí mnohem více než jen lahodnou sladkou chuť. Jejich pravidelná konzumace má velmi pozitivní vliv na zdraví těla.
Datle jsou poměrně sladké ovoce, které však díky svému obsahu jedinečných sloučenin nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů, včetně regulace krevního tlaku a také hladiny cholesterolu – to jsou mimo jiné hlavní rizikové faktory onemocnění, jako je srdeční infarkt nebo cukrovka 2. typu. Stejně tak vám však podle lékařky Amy Richter dokáží pomoci s řadou nepříjemných onemocnění.
1) Předchází průjmu a léčí zácpu
Datle obsahují hojné množství draslíku, což je důležitý minerál, který pomáhá předcházet průjmu. Důvodem je především skutečnost, že ozdravuje střevní mikroflóru a umožňuje střevům produkovat více prospěšných bakterií. Kromě toho vám toto lahodné ovoce dokáže pomoci také při zácpě – stačí datle namočit přes noc do čisté vody a ráno vypít vzniklou šťávu. Tímto způsobem zcela přirozeně zvýšíte výkonnost střev a během několik minut pocítíte nutkání jít na toaletu (jedná se o jedno z nejsilnějších přírodních projímadel).
2) Podporují hubnutí
Datle jsou plné živin, které pomáhají regulovat tělesnou hmotnost a zabraňují hromadění přebytečného tuku – je ovšem nutné brát na vědomí, že obsahují poměrně velké množství cukru, a proto byste je měli konzumovat s mírou. Za zmínku však také stojí skutečnost, že neobsahují žádný cholesterol, a proto jsou jednou ze skvělých potravin na hubnutí. Abyste získali co nejlepší účinky, je vhodné konzumovat je na lačný žaludek.
3) Snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku
Pokud se chcete ochránit před účinky špatného cholesterolu, rozhodně přidejte do svého jídelníčku datle. To především proto, že díky svému obsahu účinných antioxidantů pomáhají čistit cévy a zabraňují vázání tuků na srdeční sval. Stejně tak vám toto lahodné ovoce dokáže pomoci regulovat krevní tlak – datle jsou totiž bohaté na draslík a neobsahují téměř žádný sodík. Stejně tak jsou skvělým zdrojem hořčíku, který rozšiřuje cévy a zlepšuje krevní oběh.
4) Jsou plné železa
Datle nabízí bohaté množství železa, které je důležité zejména pro lidi trpící anémií, těhotné ženy a děti (již pouhých 100 gramů datlí může obsahovat zhruba 0,90 miligramu tohoto důležitého minerálu). Jeho zvýšený příjem pomáhá zejména regulovat hladinu hemoglobinu a červených krvinek a zásobuje krev kyslíkem. To má mimo jiné také velmi pozitivní vliv na celkové zdraví kardiovaskulárního systému.
5) Nižší riziko mozkové mrtvice
Pravidelná konzumace datlí má velmi pozitivní vliv na zdraví nervové soustavy – dokonce až natolik, že pomáhají snižovat riziko vzniku mozkové mrtvice o 30 až 40 %. Těmito účinky disponují především díky vysokému obsahu draslíku, který hraje nedílnou roli v celém lidském těle. Chcete-li získat optimální prospěch, namočte toto lahodné ovoce do vody a nechte je přes noc odležet. Druhý den ráno datle oloupejte, oddělte semínka a přidejte je například do své snídaně.