Nejen koření, ale i pomocník: Kmín podpoří trávení a pomůže s hubnutím

Kmín je velmi účinné přírodní léčivo, které nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů. Jeho přidání do jídelníčku vám dokonce pomůže zhubnout.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Kmín je jedinečné koření, které si získalo oblibu zejména v oblasti Středomoří a jihozápadní Asie – dnes se však používá v téměř každé kuchyni po celém světě, a to nejen pro svou jedinečnou chuť, ale také zajímavé zdravotní přínosy. Pokud jej přidáte do svého jídelníčku, můžete se podle lékaře Matthew Thrope ochránit před mnoha nemocemi a dokonce také snadněji zhubnout. Jedná se navíc o velmi levnou ingredienci, kterou lze přidat téměř do každého jídla, a to aniž byste se museli obávat jakýchkoliv kontradikcí.  

1) Podporuje trávení

Kmín se běžně používá v tradiční medicíně ke zmírnění zažívacích potíží, jako je například nadýmání, plynatost, bolesti žaludku, syndrom dráždivého tračníku. Důvodem je především skutečnost, že jeho konzumace podporuje trávení – a to hned z několika důvodů. Může například zvyšovat aktivitu trávicích enzymů, díky čemuž urychluje tento nedílný proces, a stejně tak zvyšuje uvolňování žluči z jater. Jedná se o důležitou tekutinu, která pomáhá tělu trávit tuky a některé živiny ve střevech. 

2) Bohatý zdroj železa

Semena kmínu jsou velmi bohatým zdrojem železa – již jedna čajová lžička mletého kmínu obsahuje zhruba 1,4 miligramu tohoto nedílného minerálu, což je zhruba 20 % doporučené denní dávky pro dospělé. Jeho dostatečný příjem je důležitý zejména pro děti, neboť podporuje růst, a pro mladé ženy, které ztrácí krev během menstruace. Je také důležité zmínit, že nedostatek železa může vést k mnoha závažným nemocem, jako je anémie, která se může negativně podepsat na celkovém zdraví jedince. 

3) Pomůže vám při cukrovce

Některé složky obsažené v kmínu pomáhají při léčbě cukrovky, a to zejména tím, že snižují její příznaky a působí proti jejím dlouhodobým účinkům. Jeho pravidelná konzumace totiž velmi účinně chrání před působením konečných produktů pokročilé glykace, které poškozují buňky v těle – tyto produkty vznikají, když se cukry začnou vázat na bílkoviny a naruší tak jejich normální funkci. Stejně tak je pravděpodobné, že stojí za poškozením očí ledvin, nervů a malých cév. I přesto však vědci vyžadují další studie, které by tuto skutečnost dokázaly potvrdit.

iZdroj fotografie: Freepik

4) Podporuje hubnutí 

Kmín nejenže skvěle chutná a ochrání vás před mnoha nemocemi, ale také vám dokáže pomoci snadněji zhubnout. Abyste však dokázali vytěžit z jeho přínosů co nejvíce, měli byste jej jíst každý den – v takovém případě totiž skvěle podpoří váš trávicí systém, krevní oběh a dodá vám železo, což jsou faktory zdravého životního stylu, které mohou usnadňovat spalování přebytečných kalorií. I v tomto případě je však nutné poznamenat, že vědci vyžadují provést další studie, které by tuto skutečnost dokázaly potvrdit. 

Jak kmín konzumovat 

Kmín můžete konzumovat mnoha způsoby. Mezi ty nejjednodušší z nich patří především jeho přidání do pokrmů – skvěle se hodí například k bramborám, masu nebo některé grilované zelenině. Lze jej však přidat také například do jogurtu nebo si z něj připravit osvěžující nápoj. V takovém případě jej stačí smíchat s vodou a medem a konzumovat pravidelně každé ráno. Pokud nemáte rádi jeho chuť, můžete jej dokonce užívat ve formě doplňků stravy, ovšem o tom byste se měli nejprve poradit se svým praktickým lékařem. 

Jak často jíte kmín vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
Typy bot, které vždy dobře vypadají s mini šaty
Události247
Události247
Léto plné nádherných výletů? Vsaďte na nekonečné hory
VědaŽivě
VědaŽivě
Starověké stavby v arabské poušti odhalily pozůstatky dosud neznámých rituálů
adbz
adbz
Neobvyklá užití WD-40: Na počmáranou zeď, skvrny od lepidla, vodní kámen i proti ptákům