K nejzdravějšímu bobulovitému ovoci patří bezesporu borůvky. Obsahují velké množství vitamínů a minerálů a pro tělo jsou úžasným zdravotním přínosem.
Domácí sirupy patří k těm nejzdravějším. To platí také u ovocných sirupů, které kromě toho, že jsou chutné, dodávají tělu tolik vitamínů, že mu pomáhají se rychle vypořádat s nachlazením. Kromě toho budují silnou imunitu, takže vás jen tak nějaká nemoc neskolí. Tentokrát bude řeč o borůvkách a sirupu z nich.
Co obsahují borůvky?
Borůvky jsou bobulové ovoce, které v sobě obsahují velké množství vlákniny, vitamínu C a manganu. Podle webu Healthline mají největší antioxidační účinky ze všech druhů ovoce a zeleniny. Je to dáno vysokým obsahem flavonoidů. Kromě toho v nich najdete také vitamíny A, E, B1, B2, B6 a kyselinu listovou. Z minerálů jsou to vápník, železo, zinek, fosfor, měď, hořčík a také mají vysoké množství beta-karotenu. Borůvky jsou skvělé na krevní tlak, srdeční choroby, regeneraci svalů i pro mozek.
Zdravotní účinky borůvek na tělo
Borůvky pomáhají budovat pevný imunitní systém a chránit buňky v těle před volnými radikály, takže zvyšují celkovou odolnost organismu vůči infekcím a chronickým onemocněním. Podle webu MedicalNewsToday pomáhá jejich pravidelná konzumace k ochraně srdce před nemocemi a podporuje zdravé cévy. Borůvky čistí krev, omlazují organismus a dodávají pozitivní energii. Vysoký obsah beta-karotenu pomáhá zlepšovat vidění v šeru.
Pomocnou ruku vám borůvky podají také při průjmu a jiných problémech se zažíváním. Pomáhají detoxikovat, snižovat cholesterol, léčí chudokrevnost a podporují funkci lymfatického systému. Pomáhají předcházet některým typům rakoviny, udržují zdravou kůži a zdravé vlasy. Pomáhají i na nervy, mírní bolesti a pomáhají na ženské potíže.
Jak na přípravu borůvkového sirupu
Co budete potřebovat?
- 1 kg borůvek,
- 500 g cukru,
- 1 litr vody
- a citronovou šťávu.
Postup přípravy receptu:
- Omyjte a osušte borůvky. Proč je nutné ovoce omývat, vysvětlovala naše redakce již dříve.
- Borůvky mírně pomačkejte, ale ne moc, aby vám nevznikla kaše.
- Přidejte cukr a citronovou šťávu a dobře promíchejte.
- Zakryjte utěrkou a nechte 24 hodin stát. Během této doby několikrát promíchejte, aby se rozpustil cukr.
- Poté vařte na nižší stupeň, jakmile se začne vařit, nechte ještě 15 minut a pak odstraňte ze sporáku.
- Nechte směs vychladnout.
- Mírně vychladlou šťávu přeceďte přes gázu.
- Sirup nalijte do sterilizovaných lahví a dobře utěsněte. Můžete i pasterizovat.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a uložte do lednice.
Domácí sirup můžete připravit i ze zeleniny. Na JakZdravě doporučujeme sirup proti kašli z banánu, který chutná i dětem.