Jestli nyní hledáte jabloň, pak vězte, že existuje ještě zdravější ovoce, než jsou jablka. Plody dřínu obsahují tolik látek, že pomohou na nejeden zdravotní problém.
Dřín je jedlý keř, který má sladké červené plody. Připravují se z nich marmelády, džusy, sirupy i tinktury. Kromě toho, že se využívá jako každé jiné chutné ovoce, má mnoho léčivých schopností, které stojí za to znát. Pro mnoho lidí je dřín zcela neznámým ovocem.
Co obsahují plody dřínu
V plodech dřínu najdete všechny cenné látky, které člověk pro zdraví potřebuje. Z minerálů jsou to hlavně železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, fosfor a zinek. Najdete v nich také vitamíny A, C a P. Kromě toho obsahují plody dřínu betakaroten, kyselinu chinovou, kyselinu jablečnou, flavonoidy, třísloviny a cukry. To je slušný výčet samých zdravých věcí, co říkáte?
Účinky dřínu na zdraví
Jak uvádí také web Lidovky, plody dřínu mají silné protizánětlivé a protiplísňové účinky. Pomáhají proti horečce a proti alergiím. Když je budete pravidelně jíst, zajistíte si tak zdravý krevní oběh a správné hodnoty krevního tlaku. Plod dřínu smějí jíst i lidé s infekcemi močových cest, protože je pomáhá čistit – působí močopudně.
Pro lidi s onemocněním trávicího traktu je dřín jako stvořený. Pomáhá při průjmu i bolestech břicha. Díky obsahu železa se hodí jako doplňková léčba anémie. Dřín můžete jíst, i když se právě snažíte hubnout. Zrychluje metabolismus, takže vaše snažení jedině podpoří. Mezi další nesporné výhody konzumace dřínu patří zlepšování imunity, o čemž naše redakce psala již dříve, a zlepšování kvality kůže a vlasů, jak píše také web iReceptář.
Zevní použití dřínu
Větvičky dřínu se dají použít jako přírodní kartáček na zuby, chcete-li takové párátko. Z jeho listů a kůry se dá vytvořit nálev, ze kterého se následně připravují koupele, které ulevují při dně a revmatických bolestech kloubů. Z odvaru se dají přikládat obklady, například na hlavu, když vám třeští.
Čaj ze sušeného dřínu
Čaj z dřínu pomáhá zlepšovat imunitní systém a pomáhá při trávicích problémech. Podpoří vás i při horečnatém onemocnění, protože pomáhá snižovat horečku a ničit bakterie. Pokud chcete dosáhnout silnějšího účinku, připravte si místo čaje tinkturu. Jak ji vyrobit psala naše redakce na JakZdravě již dříve.