Královna všech likérů: Pomůže proti nachlazení i anémii

Výroba dřínovky sice trvá delší dobu, ale rozhodně to za to čekání stojí. Dostane z vás z nachlazení, srazí horečku, pomůže při anémii, vysokém tlaku i impotenci.

dřínovka i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Dřínovka obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálů. Tím, že je bohatá na draslík, hořčík, železo a zinek se doporučuje především lidem, kteří trpí anémií. Využití však najde i při léčbě mnoha dalších zdravotních problémů, proto se také někdy nazývá královnou likérů. Jak název napovídá, vyrábí se z plodů dřínu obecného nebo dřínu lékařského, keřů, které rostou i u nás. Plody dozrávají na podzim a dříňovku si tak můžete vyrobit i vy.

Dřín obecný a dřín lékařský

Dřín obecný je v Česku zákonem chráněný. Jeho plody jsou jedlé, často se používají na výrobu kompotů, marmelád nebo sirupů. Má velmi vysoký obsah vitamínu C, lidé jej proto nejčastěji používají při léčbě nachlazení. Má však i mnoho dalších výhod. 

Dřín lékařský se u nás pěstuje poměrně výjimečně, je velmi podobný dřínu obecnému, laik je od sebe opravdu jen těžko rozezná. Kůra dřínu lékařského se však odlupuje a lze ji použít k dekorativním účelům, keř je celkově otevřenější a kvete asi o dva týdny dříve než dřín obecný. Původem je z Číny a Japonska, kde se hojně pěstuje k léčebným účelům. Používá se především k léčbě impotence, předčasné ejakulace, nadměrného pocení, inkontinence a závratí.

Jak vám může dřínovka pomoci

Vzhledem k tomu, že se v Česku setkáte spíše s naším domácím dřínem obecným, budeme se věnovat dřínovce vyrobené z této varianty dřínu. Pokud pěstujete dřín lékařský, můžete dřínovou tinkturu samozřejmě vyrobit i z něj.

plody dřínu iZdroj fotografie: Freepik
Dřínovka se vyrábí ze zralých plodů dřínu obecného či lékařského

Plody dřínu obecného trochu připomínají šípky, jsou tmavě červené, mají podlouhý tvar a tvrdší slupku. Chutnají mírně nakysle, podobně jako brusinky. Kromě již zmiňovaných minerálů a vitamínu C obsahují i poměrně dost manganu, vápníku, fosforu, manganu, mědi a vitamínu A. Díky vysokému obsahu antioxidantů a flavonoidů zpomaluje tinktura stárnutí buněk a chrání je před poškozením. Do jisté míry dokáže také bojovat s některými bakteriemi a viry. Nejčastěji se používá k léčbě:

  • trávicích potíží včetně akutních průjmů
  • anémie z nedostatku železa
  • nachlazení
  • horečky
  • vleklých zánětlivých stavů
  • vysokého krevního tlaku
  • vysoké hladiny cukru v krvi
  • erektilní dysfunkce
  • úniku moči

Jak na výrobu dřínovky

Výroba tinktury z dřínu je časově náročnější, ale rozhodně stojí za to. Na její výrobu budete potřebovat jeden kilogram plodů dřínu, litr alkoholu určeného k vnitřní spotřebě (například vodky) a půl kilogramu cukru. Plody umyjte, osušte a rozdrťte nebo nasekejte. Vložte je do čisté uzavíratelné nádoby a přelijte alkoholem. Nádobu dobře uzavřete a nechte třicet dní v teple odležet. Každý den obsah protřepejte. 

Poté sceďte, tekutinu schovejte a plody dřínu zasypte cukrem. Nechte ještě týden odležet a pak plody vymačkejte přes síto. Vymačkanou šťávu smíchejte s odloženým alkoholem, důkladně promíchejte a nechte další tři týdny odstát. Jakmile se na dně objeví sedlina, tinkturu sceďte přes jemné síto nebo gázu a dřínovka je hotová. Užívejte 3x denně 20 kapek smíchaných s vodou nebo čajem. Vzhledem k obsahu alkoholu není tinktura vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy.

Jaké jsou vaše zkušenosti s dřínovkou?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články