Není cibule jako cibule. Na trhu se setkáte s mnoha druhy, tím nejběžnějším je asi klasická žlutá, můžete však zakoupit i jiné druhy, například novější, růžovou cibuli.
Nejběžnějšími druhy cibule jsou žlutá, červená a bílá. Přesto, že se jedná o stejný typ zeleniny, v mnoha ohledech se od sebe značně odlišují. V Česku je nejrozšířenější žlutá, ale bez problémů koupíte i jiné druhy, včetně šalotky a málo známé růžové cibule. Nutriční specialistka Adda Bjarnadottir, MS připomíná, že cibule obsahuje mnoho vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, proto je vhodné ji přidávat do pokrmů vždy, když se do receptu hodí.
Žlutá cibule
Nejběžnější cibulí v Česku je žlutá, s nahnědlou slupkou. Je poměrně univerzální a můžete ji tak využít v teplé i studené kuchyni. Od ostatních druhů se liší především tím, že se vaří delší dobu, a to i při vysokých teplotách. Pokud tedy cibuli chcete smažit, dusit, použít do polévky či omáčky, sáhněte právě po tomto druhu, i přes dlouhou úpravu si totiž zachová svou chuť. To je dáno vyšším obsahem síry, takže i za syrova je žlutá cibule výraznější než ostatní druhy. Často se používá také k léčebným účelům, cibulový sirup se vyrábí právě ze žluté cibule.
Bílá cibule
Bílá cibule je oproti té žluté podstatně jemnější. Nejčastěji se proto používá syrová. Můžete ji přidat do salátů či pomazánek nebo ji vmíchat do omáček. Nepřebije chuť ostatních ingrediencí a není ani tak štiplavá jako žlutá cibule. Pokud ji budete vařit, v hotovém pokrmu je téměř neznatelná, protože zprůsvitní.
Červená cibule
Červená cibule obsahuje ze všech druhů nejvíce antioxidantů. Je to způsobeno velkým množstvím přírodních barviv, které jí také dodávají červenou barvu. Je tedy ze všech druhů cibule nejzdravější a nejlepší pro konzumaci za syrova. Je vhodná i do sladších pokrmů, kterým dodá zajímavý chuťový kontrast.
Šalotka
Šalotka je mnohem menší než ostatní druhy cibule a má protáhlý tvar. Je podobná červené a bílé cibuli, není tedy tak výrazná jako žlutá cibule, hodí se proto skvěle i ke konzumaci za syrova a při vaření se podobně jako bílá cibule téměř vytratí a zanechá jen jemnou krémovou konzistenci. Dá se použít jako náhrada do všech receptů, které vyžadují cibuli, jen jich musíte logicky použít více.
Růžová cibule
Růžová cibule je křížencem mezi žlutou a červenou cibulí a jedná se o relativně nový druh. Její popularita však narůstá a to především díky její jedinečné barvě a dokonalé vyváženosti ostrosti ze žluté cibule a jemnosti té červené. Uplatní se ve studené i teplé kuchyni a na talíři vypadá skutečně nevšedně.
Výhody konzumace cibule
Cibule je velmi zdravá zelenina, ale mnoho lidí má s její konzumací problém. Obzvláště děti často nepatří mezi její největší fanoušky. V takovém případě je vhodnější používat jemnější druhy, které nejsou tak výrazné. Jednou z nejlepších složek cibule je vláknina, která je obecně velmi prospěšná, protože napomáhá správnému zažívání. Cibule také obsahuje poměrně slušné množství vitamínu C, folátu, vitamínu B6 a draslíku, které poskytují řadu dalších zdravotních výhod.